Restless Legs Syndroom (RLS) onnodig duur

Array
Een nieuw rapport van de European Brain Council toont aan dat slechte diagnostiek en behandeling van het rusteloze benen syndroom de ziekte tot één van de duurste neurologische ziektes in Europa maakt

De studie The Value of Treatment for Brain Disorders in Europe , gedaan door de European Brain Council (EBC), De European Academy of Neurology (EAN), de Europese RLS Patiëntenorganisatie (EARLS) en de Europese RLS onderzoekers (EURLSSG), in samenwerking met een team van experts van The London School of Economics, toont aan dat de kosten van RLS zeer hoog zijn. De totale kosten van gebrekkige diagnose en behandeling van RLS in de geanalyseerde landen (Duitsland, Frankrijk en Italië) zijn aanzienlijk hoger dan de kosten voor de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose en epilepsie bij elkaar opgeteld. Binnen de neurologie is RLS, ná dementie, de meest kostbare ziekte.

Restless Legs Syndroom (RLS) is een ernstige neurologische aandoening die veel voorkomt maar vaak niet als zodanig wordt herkend of zelfs als ziekte wordt erkend laat staan gediagnosticeerd, wat leidt tot niet of late diagnose en/of behandeling. Patiënten bezoeken onnodig vaak een arts omdat ze niet adequaat geholpen worden, soms gedurende vele jaren. Bovendien worden patiënten ook vaak verkeerd geholpen, hetgeen leidt tot hoge kosten voor de gezondheidsbudgetten in Europa, en dus voor de maatschappij als geheel. De diagnose RLS wordt vaak niet gesteld als gevolg van gebrek aan kennis binnen de gezondheidszorg, patiënten vinden geen soelaas. Verkeerde diagnose en verkeerde behandeling komen zeer veelvuldig voor.

De studie benadrukt het belang van vroege diagnose en behandeling, en dus de urgente noodzaak van onderwijs en voorlichting over RLS aan gezondheids-professionals. Even belangrijk is de noodzaak van onderzoek naar de precieze oorzaak van RLS en naar nieuwe behandelmethodes.

De EU geeft per jaar per patiënt iets meer dan € 3 uit aan hersenonderzoek, en in veel lidstaten wordt de toegang tot behandeling minder makkelijk in plaats van beter. Volgens een analyse gedaan in 2010 lijden zo’n 165 miljoen Europeanen aan neurologische en psychische ziektes, resulterend in totale kosten van meer dan 800 miljard Euro. The Value of Treatment Study onderzocht negen ziektebeelden (schizofrenie, ziekte van Alzheimer, hoofdpijn, MS, normal pressure hydrocephalus, beroerte, ziekte van Parkinson, epilepsie en RLS).

Informatie:

The Value of Treatment

http://www.earls.eu – http://www.ean.org – http://www.eurlssg.org

Bron: EURLSSG & EARLS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen