Slechte vooruitzichten slokdarmkanker

0
2629

Een bepaalde vorm van slokdarmkanker (adenocarcinoom) is de afgelopen veertig jaren verzevenvoudigd in de westerse wereld, met name bij mannen. Een ander type kanker van de slokdarm (het plaveiselcarcinoom) is daarentegen vrijwel stabiel gebleven. De snelle groei van adenocarcinoom kan volgens Mari niet worden verklaard uit de klassieke factoren roken, alcohol en overgewicht.

Adenocarcinoom bij slokdarmkanker

Volgens Mari is de overleving van het adenocarcinoom bij de slokdarm bijzonder slecht. Door late diagnose en slechte therapieën is de gemiddelde overleving minder dan een jaar. Hij bepleit meer fundamenteel onderzoek naar deze vorm van kanker en betere studies van therapieën. Hij heeft een medicijn onderzocht dat bij bepaalde patiënten met het adenocarcinoom in het onderste deel van de slokdarm een verbetering geeft. Ook heeft hij het mechanisme in kaart gebracht dat de kanker in staat stelt om het menselijk afweersysteem om de tuin te leiden.

Luigi Mari: ‘Barrett’s Esophagus and esophageal adenocarcinoma: from molecular pathogenesis to novel therapeutic targets’.

Promotores: prof. dr. K.K. Krishnadath en prof. dr. P. Fockens
Co-promotor: dr. S. Calpe
Plaats en tijd: Agnietenkapel, 10.00 uur

Vorig artikelPlatform voor versterking inkoopkracht dure geneesmiddelen ingesteld
Volgend artikelEigen risico blijft gelijk: €385
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.