EASAC: homeopathische middelen moeten medische claims ook waarborgen en laten beoordelen

Array

EU-lidstaten moeten homeopathische middelen niet meer toestaan zolang werking en veiligheid niet zijn aangetoond. Daarvoor pleit de overkoepelende Europese adviesraad van wetenschapsacademies EASAC. EASAC publiceert deze week een Verklaring waarmee ze voortbouwend op recente werkzaamheden van haar lidacademieën en de om kritiek op  gezondheidsclaims en wetenschappelijke aanspraken voor homeopathische producten te waarborgen met wetenschappelijke onderbouwingen. De analyse en conclusies zijn gebaseerd op de uitstekende wetenschappelijk gebaseerde beoordelingen die al door gezaghebbende en onpartijdige lichamen zijn gepubliceerd. Het fundamentele belang van het toestaan en ondersteunen van consumentenkeuze vereist dat consumenten en patiënten bewijsmatige, nauwkeurige en duidelijke informatie krijgen over bewezen werking en veiligheid. Het is daarom van essentieel belang om een gestandaardiseerd kennisgebaseerd regelgevingskader te implementeren om productclaims, werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit en zorgvuldige reclamepraktijken in de Europese Unie (EU) te waarborgen.Volgens de raad is er in sommige gevallen wellicht sprake van een placebo-effect, maar is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat homeopathische middelen werken voor welke ziekte dan ook.

EASAC adviseert dat homeopathische middelen moeten voldoen aan dezelfde eisen als reguliere geneesmiddelen. Als niet op wetenschappelijke wijze kan worden onderbouwd dat een dergelijk middel werkt, moet er geen registratie worden afgegeven door controle-instanties, zoals bijvoorbeeld het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Nederland.

De markt voor homeopathische geneesmiddelen in Europa groeit ieder jaar met zo’n 6 procent. In 2015 zette de sector ruim 1 miljard euro om in de Europese Unie. De vijf grootste bedrijven hebben zo’n 70 procent van de markt in handen. In Nederland gebruikt tussen de 2 en 4 procent van de bevolking homeopathische middelen. In bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk ligt dat percentage rond de 13 procent.

Nu hoeven de homeopathische middelen dus niet aan dezelfde eisen te voldoen als reguliere geneesmiddelen. Ze worden alleen gecontroleerd op veiligheid en niet op werkzaamheid. Dat is volgens de adviesraad onterecht. “Er kunnen niet twee vormen van geneesmiddelen, conventioneel en alternatief, bestaan. Er zijn geneesmiddelen die adequaat zijn getest en er zijn middelen waarbij dat niet is gebeurd”, onderschrijft EASAC de conclusie van een eerder wetenschappelijke studie.

De adviesraad concludeert dat in veel landen de controle op gebruik en promotie van homeopathische middelen te wensen overlaat als zo’n middel eenmaal is geregistreerd. Met de rijzende zorgkosten in veel landen in het achterhoofd adviseren de wetenschappers bovendien om onbewezen homeopathische middelen en methodes niet langer te vergoeden.

Het rapport van de EASAC beperkt zich tot de klassieke homeopathie, waarbij door grote verdunning er geen werkzame stof meer aanwezig is in de oplossing die de patiënt krijgt. V

Ook veterinaire homeopathie


Marketing en promotie van homeopathie zorgen daarnaast voor risico’s voor de patiëntveiligheid. Het promoten van niet fatsoenlijk onderbouwde homeopathische middelen brengt bovendien als groter gevaar met zich mee dat het publieke vertrouwen in de wetenschap wordt ondermijnd. Daarom moet het aan de man brengen van homeopathie niet meer worden toegestaan zonder wetenschappelijke onderbouwing van gezondheidsclaim, vindt de adviesraad. Reclame mag pas als is aangetoond dat een middel werkt en veilig is. Ook moet op de etiketten duidelijk staan wat erin zit, net als bij andere geneesmiddelen.

De maatregelen zouden niet alleen voor mensen moeten gelden, adviseert EASAC, maar ook voor de veterinaire praktijk.

Homeopathic products and practices: assessing the evidence and ensuring consistency in regulating medical claims in the EU | 20.09.17

 

EASAC, the European Academies’ Science Advisory Council, is publishing this Statement to build on recent work by its member academies to reinforce criticism of the health and scientific claims made for homeopathic products. The analysis and conclusions are based on the excellent science-based assessments already published by authoritative and impartial bodies. The fundamental importance of allowing and supporting consumer choice requires that consumers and patients are supplied with evidence-based, accurate and clear information. It is, therefore, essential to implement a standardised, knowledge-based regulatory framework to cover product efficacy, safety and quality, and accurate advertising practices, across the European Union (EU).

 

Read statement here.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen