Reactie FNV op IZZ-analyse naar zorggebruik door zorgmedewerkers

Array

Het ziekteverzuim als gevolg van fysieke en psychische belasting in de zorgsector blijft stijgen. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde IZZ-analyse naar zorggebruik door medewerkers in de sector. ‘De cijfers zijn schokkend’, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Het psychosociale ziekteverzuim is niet verbeterd, integendeel. En de behandelingen door een fysiotherapeut zijn bijna verdubbeld. Dat is voor het overgrote deel te herleiden op de absurd hoge en nog steeds stijgende werkdruk in de zorg. Het is vijf voor twaalf. Er móet iets gebeuren!’

Uit de FNV-Ziekenhuisbarometer 2016 bleek dat de helft van de zorgmedewerkers wel eens overweegt een baan buiten de zorg te zoeken. Ruim 56% daarvan geeft de hoge werkdruk als belangrijkste reden voor een eventuele overstap.

Aanpak van werkdruk wordt door direct leidinggevenden vaak vooral gezocht in persoonsgebonden kenmerken. ‘Dat moet ophouden, het is niet de goede benadering’, stelt Merlijn. ‘We moeten gaan kijken naar de functiegebonden omstandigheden. Juist omdat zoveel medewerkers gebruik maken van zorg is duidelijk dat arbeidsomstandigheden die zorgvraag sterk beïnvloeden. Een aanpak van de arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen is hard nodig.’

De FNV pleit ervoor dat de organisatiecultuur op de werkvloer wordt aangepakt. ‘De verandering moet van onderaf komen. De Raden van Bestuur moeten die vervolgens omarmen in plaats van tegenwerken’, zegt Merlijn.

Ook de initiatieven van de FNV werkdrukcampagne kunnen helpen om concrete werkdruk aan te pakken. Op een aantal afdelingen binnen ziekenhuizen heeft de FNV hiermee al positief resultaat geboekt. Zo kunnen betere roosters of de herinrichting van de werkomgeving een eerste stap zijn in de richting van werkdrukverlaging. Merlijn: ‘De overheid moet dit verder stimuleren door hiervoor voldoende middelen vrij te maken.’

Bron: FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen