Jacht & Gezondheid

Array

Tijdens de jacht wandel je uren door de velden en bossen. Lekker in beweging dus. Buiten een bourgondisch diner achteraf met een wijntje, is het hobby die goed is voor de gezondheid. Mits je het risico op besmetting met ziekten en zoönosen beperkt. Deze gezondheid, of althans de gevaren, bij het jagen kan je opsplitsen in 2 groepen:

  • Zoönosen: ziektes die overdraagbaar zijn van dier naar  mens;
  • Noxen: schadelijke invloeden door fysisch, chemisch, microbiologisch invloeden;
Zoönosen

Zoönonsen zijn ziektes die overdraagbaar zijn van dieren op mensen middels echtstreeks contact met dieren

Rabies – hondsdolheid

Is een virale ziekte, overgedragen door beten van vossen, honden, katten , vleermuizen ea., mogelijk al door een lik. Het dier hoeft geen symptomen te hebben. In Nederland komen rabiësinfecties zeer zelden voor, meestal gaat het om patiënten die het virus in het buitenland hebben opgelopen. De afgelopen 40 jaar zijn er in Nederland 5 dodelijke gevallen van rabiës geweest. Al deze patiënten zijn besmet geraakt in het buitenland. In Nederland wordt een minder besmettelijke variant van het rabiësvirus regelmatig gedetecteerd in vleermuizen, hoewel dit nooit tot besmetting bij mensen heeft geleid. Vlaanderen is al tientallen jaren rabiesvrij).

De incubatietijd, ligt tussen 2 weken à 2 maanden, zelden langer. Deze hangt af van de bijtplaats : hoe verder van de hersenen, hoe langer de tijd van de symptomen.

Symptomen: Begin van de ziekte : koorts, onwel, hoofdpijn,keelpijn en tintelingen, pijn , jeuk op de plaats van de beet. Later zenuwachtig, prikkelbaar, en spierpijnen met contracturen. De hersenen zijn aangetast. Coma. Dit leidt voor meer dan 99% tot de dood.

Preventie : inenten aleer men naar risicogebieden vertrekt , 3 vaccins op een maand, herhalingen later. In het buitenland (ook Duitsland), geen dieren aanraken, zelfs niet aaien. Blijf van vossen en vleermuizen af.

Tegen rabies: alle jagers en alle huisdieren vaccineren?

Behandeling: er bestaan geen pillen tegen.

Bij een verdachte beet, snel vaccin én immunoglobulines (antistoffen) toedienen! Vaccin en antistoffen in buitenland niet steeds aanwezig!

Vossenlintworm – Echinococcus

Beige worm met vele kleine segmenten die aangroeien vanachter de kop. Hecht zich vast aan de darmwand van dieren. De uitwerpselen zitten vol eitjes. Bij contact van de mens met deze faeces, opeten of andere, nestelen de eitjes zich in verscheidene organen, vooral de lever, ook longen, hersenen ea. Daar veroorzaken ze cysten, holtes. Dit proces kan maanden of jaren duren.

Symptomen : grieperig gevoel , vergrootte lever, buikpijn, geelzucht, tekort in bloed van vitamines, mineralen, rode huiduitslag , zwelling en jeuk. Evolutie lijdt naar overlijden.

Preventie: Pas op voor lage bessenstruiken, paddenstoelen, netel(soep). Wegwerphandschoenen bij manipulatie vossen, stop ze direct in een plastic zak. Zeker niet op het tableau.

Behandeling: pillen en heelkunde van de organen!

Overdracht door vectoren/insecten
Borrelia – Ziekte van Lyme

Ziekt van Lyme is een infectieziekte door tekebeten in Europa. Borrelia is een bacterie die overgedragen wordt door teken. Verscheidene varianten gekend. De teek zit in lichaamholten van knaagdieren (katten, muizen, ..) en Cervidae (herten, reeën). Lyme zou zelfs via transfusies en van moeder op foetus overgedragen kunnen worden!

Symptomen: ontwikkeling in stadia – rode ring uitslag, bleek in het midden, komt na 4 dagen tot 3 maanden te voorschijn! 4 cm-40 cm diameter. Grieperig. Diagnose berust op het klinisch beeld, de rode ring, en een bloedstaal. Pas op, soms bloed negatief, toch ziek; Soms bloed positief, niet ziek, dus het klinisch beeld is belangrijk!

De bacterie komt in de bloedbaan : hersenletsels (dubbelzien, aangezichtsverlamming, doofheid, concentratie, verlies, geheugenstoringen, verlammingen allerlei), ontstoken hartspier. Ook gewrichtsaantasting: pijn, zwelling, vooral de knie. In de chronische fase: hersenletsels, meestal na 1 jaar of meer. Bij kritische gevallen: overlijden.

Preventie: bescherm je lichaam ook al is het warm. Onderzoek je lichaam. Een teek dient VOLLEDIG (ook het kleinste pootje), verwijderd te worden, gebruik geen producten, ga bij de minste twijfel naar je huisarts. Bij een verdachte rode ring, zeker arts raadplegen.

Behandeling: 3 weken antibiotica en opvolging door arts.

  • Tekenradar: vooral Nederland, maar ook info over Vlaanderen;

Kortom preventie van insectesteken tijdens jacht is niet onbelangrijk, voornamelijk in endemische gebieden.

Noxen

Dit zijn de schadelijke invloeden door fysisch, chemisch, microbiologisch invloeden zoals:

  • geluid (gehoorbescherming)
  • koude (frostbite)
  • vocht (erysipelas of wondroos, trenchfoot)
Gehoorverlies

Draag gehoorbescherming als je schiet. Bij vermindering van je gehoor, een gesprek minder kunnen volgen, pijn na hard geluid, oorsuizen, overgevoeligheid voor geluiden, duizeligheid. Raadpleeg een huisarts! Eén luide knal kan verlies betekenen.

Gehoorbescherming: Sportschutters, Jagers kleiduifschutters ea.  Gehoorbeschadiging is een onderschat probleem van onze sport! Schaf je op maat gemaakte oordoppen of andere gehoorbescherming bij uw jachthuis aan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen