Elsevier: “Winsten farmaceutische industrie aan lage kant”

Array

In de media is er al jaren veel kritiek op de prijzen van geneesmiddelen. Vorig jaar al deed Henk Jan Out in zijn boek “Leve het geneesmiddel” uit de doeken dat een doosje medicijnen vaak minder kost dan een zak drop. Geneesmiddelen leveren een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid. De helft van alle therapeutische ingrepen betreft het voorschrijven van een medicijn. Desondanks heeft de sector nog steeds een slecht imago, omdat haar winsten te hoog zouden zijn. Critici beschuldigen farmabedrijven van grootscheepse manipulatie van de onderzoeksgegevens.  De politiek vindt dat de farmaceutische industrie absurde winsten maakt. Maar ook gezondheidseconoom Marc Pomp bestrijdt deze stellingen in Elsevier Weekblad. De winsten van de farmaceutische sector zijn volgens hem reëel en zelfs aan de lage kant.

Bovendien zijn de vermeende hoge winsten van de farmaceutische ­industrie volgens Marc Pomp niet het echte probleem. “Vanuit gezondheidseco­nomisch oogpunt is het veel ernstiger dat tal van mensen die baat hebben bij medicijnen, deze uit kostenoverwegingen niet krijgen.” (Bron: Elsevier Weekblad, 11 september 2017). Eenvoudige rekensommen over de kosten van innovatieve geneesmiddelen houden volgens Pomp niet of onvoldoende rekening met deze ontwikkel- en investeringskosten van innovatieve geneesmiddelen en ook niet met de kosten voor productie, distributie, kapitaal, marketing en de steeds groeiende eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid. Volgens Pomp moet er bij de berekening van de kosten van medicijnen rekening wordt gehouden met wat ze opleveren. Als mensen door hun behandeling langer doorwerken, heeft dat volgens hem grote economische gevolgen. Ook mag volgens hem meer worden gekeken naar het maatschappelijk belang van deze sector. De farmaceutische industrie investeert 20 procent van haar omzet in Research en Development. Er is volgens Pomp geen andere sector die dat percentage haalt.

Slechts één op de potentiële 500.000 stoffen haalt de eindstreep en krijgt een registratie of handelsvergunning om als geneesmiddel vermarkt te kunnen worden. De kosten van geneesmiddelen, die niet op de markt komen, moeten, ondanks falen, nog steeds terugverdiend worden.

Eerder deed Henk Jan Out ook al uit de doeken hoe geneesmiddelenontwikkeling echt in zijn werk gaat.  En zegt dat we blij mogen zijn dat deze industrie miljarden in onderzoek stopt. Dat farmaceutische bedrijven veel transparanter zijn dan we denken. Dat pillen misschien veel kosten maar ook veel opleveren. Dat de geneesmiddelenindustrie een van de meest gereguleerde bedrijfstakken is. Maar vooral dat patiënten baat hebben bij nieuwe medicijnen!”

Geneesmiddelendebat.nl laat in een artikel zien wat de diverse redenen zijn waarom de prijzen van innovatieve geneesmiddelen hoog zijn. Waaronder de forse kosten voor onderzoek en ontwikkeling.

Lees het  artikel in Elsevier Weekblad, 11 september 2017 hier.

Bron: Elsevier via Geneesmiddelendebat.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen