Gebruiksvriendelijkheid geneesmiddelen kan aanzienlijk beter

Array

Het gebruik van geneesmiddelen is een proces waarbij verschillende problemen kunnen optreden, van het openen van de verpakking tot het klaarmaken voor gebruik of het innemen van de medicijnen. Kim Notenboom onderzocht de gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen, waarbij met name oudere personen als uitgangspunt werden gekozen. Uit haar onderzoek blijkt dat de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk verbeterd kan worden.

Ouder worden gaat gepaard met fysieke beperkingen, zoals beperkingen in zicht, gehoor, fijne motoriek en de kracht in de handen. Dit kan de juiste toepassing van een geneesmiddel door de patiënt negatief beïnvloeden. Daarnaast vormen oudere mensen de grootste groep geneesmiddelgebruikers en stijgt het aandeel ouderen op de totale bevolking.

Notenboom interviewde oudere patiënten over de praktische problemen die zij ervaren bij het gebruik van hun geneesmiddelen en hoe zij deze problemen proberen op te lossen. Vervolgens bracht zij de ontwerp aspecten van geneesmiddelen in kaart die aan de gebruiksproblemen ten grondslag liggen. Ook onderzocht zij het functioneren van de breukstreep voor het in tweeën delen van tabletten.

Dit leidde tot een aantal aanbevelingen om praktische problemen met het gebruik van geneesmiddelen te voorkomen. Hierbij gaat het zowel om het voorkomen van problemen met het openen van verpakking en met het delen en slikken van tabletten, als om voorlichting over het praktisch gebruik van geneesmiddelen door de apotheek .

Notenboom constateert dat voor de verbetering van de gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen een gezamenlijke inspanning nodig is. Niet alleen geneesmiddelontwikkelaars, maar ook regelgevers, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten zelf zouden zich hiervoor moeten inzetten.

Promotie Kim Notenboom

27 september 2017 van 16:15 tot 17:15

Promovendus

K. Notenboom

Proefschrift

The pursuit of user-friendly medicines: older people in the hot seat

Promotor(es)

prof.dr. M.L. Bouvyprof.dr. H.G.M. Leufkens

Bewaren

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen