Meer zelfregie voor patiënten bij thuisdialyse

Array

Nierpatiënten die thuis dialyseren in plaats van de dagelijkse gang naar het dialysecentrum maken. Voor het jaar 2018 hebben coöperatie VGZ en expertisecentrum voor dialysezorg Dianet wederom een contract afgesloten, zodat thuisbehandeling voor VGZ-verzekerden mogelijk is. Dianet is de grootste aanbieder van thuisdialyses. Bij thuisdialyse kan de patiënt op een zelf gekozen moment in de thuisomgeving dialyseren, waardoor hij minder gebonden is aan het ziekenhuis.

Alle verzekerden van VGZ kunnen terecht bij Dianet voor thuisdialyse. Na overleg met de nefroloog blijkt voor veel patiënten dat deze behandelvorm mogelijk is. De patiënt doet de dialyse alleen of met een dialysepartner. Dat kan de echtgenoot van de patiënt zijn, maar ook een vriend, een familielid of een verpleegkundige. Na een training en eventuele aanpassing van de woning, kan de thuisdialyse starten.

Regie bij de patiënt

VGZ ziet dit als een volgende stap in de goede richting. VGZ-afdelingsmanager Zorginkoop Martijn Kers: ’Doordat patiënten zelf kunnen kiezen waar en wanneer ze dialyseren en minder hoeven te reizen, krijgen ze meer regie.’

Meer thuisbehandelingen mogelijk

Dianet is verheugd over de afspraken. Wendela Hingst, voorzitter van de Raad van Bestuur: “Wij stimuleren dat patiënten inbreng hebben in hun behandeling. Thuisdialyse geeft patiënten meer keuzevrijheid en mogelijkheden om de behandeling goed in te passen in hun dagelijks leven. VGZ onderschrijft onze visie en maakt mede door deze afspraken thuisbehandelingen mogelijk voor meer patiënten.’

Dianet behandelt 62% van het totaal aantal patiënten dat thuis dialyseert (hemodialyse). In 2014 was dat nog 56%.

Thuisdialyse is zinnige zorg

Betere zorg voor de patiënt. Dat is één van de kernelementen van wat VGZ ‘zinnige zorg’ noemt. Samen zorgen Dianet en VGZ voor betere zorg voor dialysepatiënten: reistijd wordt verminderd, dialyseren kan in een vertrouwde omgeving en op een zelfgekozen moment.

Over VGZ en Dianet

Dianet behandelt patiënten met chronische nierschade, thuis en in verschillende dialysecentra, en biedt alle mogelijke dialysebehandelingen- en vormen aan. Als een van de grootste aanbieders van thuisdialyse, werkt de organisatie samen met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders om patiënten de best passende zorg te geven. VGZ gelooft dat de zorg beter kan tegen lagere kosten. Daarom werkt ze samen met zorgaanbieders aan vernieuwingen die leiden tot zowel een verbetering van de kwaliteit van zorg als tot een reductie van de kosten.

Bron: Dianet & VGZ

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen