Terugval angst en depressie onder jongeren voor het eerst onderzocht

Array

Naar schatting worden er jaarlijks zo’n 20.000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar behandeld aan angststoornissen en depressies. Niet minder dan 60% van deze jongeren valt binnen drie jaar terug. Voor die terugval was in onderzoek en behandeling niet of nauwelijks aandacht. Klinisch psychologe Yvonne Stikkelbroek (Universiteit Utrecht en GGZ Oost Brabant) brengt daar verandering in. Zij ontvangt van ZonMw een subsidie om de komende zeven jaar met collega’s de terugvalpreventie van angst en depressie onder jongeren te onderzoeken.
Stikkelbroek merkt op dat het project, onder de naam STAY-FINE: a personalized monitoring and intervention app to prevent relapse of anxiety and mood disorders in youth and young adults, uniek en innovatief is: “Uniek omdat terugvalpreventie onder jongeren zo goed als niet is onderzocht, ook niet internationaal. En innovatief omdat we niet alleen met ervaringsdeskundigen gaan werken, maar ook met een app.”

Monitoren en behandelen

Met de app gaan de onderzoekers de deelnemende jongeren monitoren. “We willen van hen via de app bijvoorbeeld weten hoe ze zich op het moment voelen, wat ze aan het doen zijn en of ze vannacht goed hebben geslapen.” Naast monitoring bieden de onderzoekers via de app ook behandeling aan. “Natuurlijk worden de deelnemende jongeren niet aan hun lot overgelaten. Er zal een chatgroep worden aangemaakt waarin ervaringsdeskundigen tips en oefeningen kunnen geven om bijvoorbeeld positief denken te bevorderen.”

De aanvraag voor de ZonMw-subsidie deed Stikkelbroek vanuit GGZ Oost Brabant, en samen met collega’s Maaike Nauta (Rijksuniversiteit Groningen) en Claudi Bockting (Academisch Medisch Centrum). In de uitvoering van het STAY-FINE-project werken de onderzoekers ook nauw samen met Minddistrict, RINO Zuid en Accare. 

Bron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen