Prestigieuze internationale onderscheiding voor radioloog professor Jonas Castelijns

Array
Gold medal voor pionierswerk ten bate van patiënten met hoofdhalskanker

Prof.dr. Jonas A. Castelijns van VUmc ontvangt op 29 september in Lissabon de ‘Gold Medal life-time achievement award’ van de Europese Vereniging voor Hoofd-Hals radiologie. Het is een zeldzame en hoge internationale onderscheiding voor iemand die zich jarenlang voor het vakgebied verdienstelijk heeft gemaakt door baanbrekend onderzoek en vele publicaties. “Deze prijs geeft waardering voor mijn werk; vanaf de eerst MRI-scan tot de huidige functionele MRI-scans en PET-MRI,” aldus Jonas Castelijns.

Jonas Castelijns verrichte pionierswerk op het gebied van MRI en echogeleide punctie in de tweede helft van de tachtiger jaren: “Ik interpreteerde de eerste, mistige plaatjes van de MRI in 1984, om kanker te detecteren en diagnosticeren. In 1989 was ik samen met onder meer professor Michiel van den Brekel een van de pioniers met echogeleide puncties voor patiënten met kanker in het hoofdhalsgebied, om te ontdekken of er uitzaaiïngen in de lymfeklier zitten. Deze methode heeft grote navolging gevonden en wordt wereldwijd toegepast.”

Castelijns

Castelijns heeft als (co)auteur ruim 200 artikelen op zijn naam staan, waarvan vele in vooraanstaande tijdschriften. Hij schreef enkele boeken en heeft tientallen promoties begeleid. Hij was redacteur van vooraanstaande radiologische tijdschriften, zoals de American Journal of Neuroradiology en de European Radiology. Hiernaast heeft hij zich verdienstelijk gemaakt bij wetenschappelijk onderzoek op het gebied van MRI van multiple sclerose. Op dit gebied heeft hij ondermeer nauw samengewerkt met professor Jeroen Geurts bij detectie van afwijkingen in de grijze stof. Op dit moment werkt hij nauw samen met Philips bij een studie naar de mogelijkheden van PET-MRI bij vroege evaluatie van effecten van chemoradiatie bij patiënten met hoofdhals-tumoren. Hij heeft een voortrekkersrol gespeeld in de Europese Vereniging van Hoofd-Hals radiologie en was 20 jaar voorzitter van de Nederlandse sectie voor Hoofd-Hals radiologie.

Castelijns is in 1953 geboren te Bladel als zoon van een mijnwerker. Hij studeerde aan de UvA Wiskunde en Geneeskunde en promoveerde in 1987 cum laude aan de VU op het onderwerp ‘MRI of Laryngeal Cancer’. Hij voltooide in 1992 zijn opleiding tot radioloog bij VUmc, waarna hij werkzaam was aan het AMC, het Catharina-ziekenhuis en in San Francisco. Sinds 1993 werkt hij als radioloog bij VUmc, waar hij in 2001 benoemd werd tot hoogleraar Radiologie, met als aandachtsgebied Hoofd-Hals radiologie.

Jonas Castelijns woont momenteel in Ouderkerk aan de Amstel , is getrouwd en heeft 3 kinderen uit een eerder huwelijk.

Bron:  VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen