Veel minder sterfgevallen door kanker

Array

Door een nieuwe bloedtest zullen in de toekomst veel minder mensen aan kanker overlijden. “Het gaat misschien wel om 20, 30, 40 procent van de mensen die nu sterven aan uitgezaaide kanker”. Dit stelt hoogleraar Tom Würdinger van het VUmc donderdagavond in het NTR wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. Door het bloed van kankerpatiënten te analyseren en dat te vergelijken met bloedsamples van gezonde mensen kan al in een heel vroeg stadium worden vastgesteld of iemand kanker heeft of niet, zelfs nog voor zich een tumor ontwikkelt.

In de onderzoeksfase heeft moleculair bioloog Würdinger zich gericht op longkanker, en met zijn bloedtest kon met 81% zekerheid longkanker in een vroeg stadium worden gedetecteerd. Tot nu toe wordt longkanker meestal pas na uitzaaiing naar de hersenen ontdekt middels biopten en CT-scans als er al klachten zijn. Het voordeel van de bloedtest is dat het onderzoek zich beperkt tot een enkele prik, waardoor scans en weefselafname niet meer nodig zijn. Het is de droom van Würdinger om ooit een grootschalig screeningprogramma uit te rollen, zodat bij veel meer mensen kanker in een behandelbaar stadium wordt ontdekt.
Voorwaarde is wel dat het bloed vergeleken kan worden met een groot aantal bloedsamples. Om die reden opent het VUmc deze maand het ‘Liquid Biopsy Center’, waar 100.000 bloedsamples opgeslagen zullen worden. Een bloeddata bank van deze omvang is uniek in Europa. Op 2 oktober wordt het Liquid Biopsy Center geopend.
Bron: De Kennis van Nu
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen