Blockchain kan de wereld van de zorg op z’n kop zetten

Array

Gisteren heeft Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het eerste juridische certificaat ontvangen voor een blockchain oplossing in de zorg. Dit certificaat werd vorige week uitgereikt door advocatenkantoor Pels Rijcken, die deze blockchain juridisch heeft getoetst. De uitreiking vond plaats tijdens de Blockchain Future of Trust Summit 2017 in de Ridderzaal in Den Haag. De gecertificeerde blockchaintoepassing Mijn Zorg Log is in opdracht van Zorginstituut Nederland ontwikkeld door de Nederlandse blockchainspecialist Ledger Leopard. De eerste werkende en juridisch gecertificeerde blockchaintoepassing in de zorg is een feit.

“Van blockchain wordt gezegd dat het de grootste technologische innovatie is sinds de komst van internet. Vanuit het Zorginstituut wilden we weten: Is dit echt zo? Wat zou een nieuwe technologie als blockchain kunnen betekenen voor de zorg? En welke gevolgen heeft dit voor eerder gemaakte afspraken en uitgangspunten voor gegevensuitwisseling in de zorg? Met het bouwen van Mijn Zorg Log – een blockchainoplossing aan de hand van de praktijkcasus van Appie, een fictieve burger met een zorgvraag- hebben we ontdekt dat blockchain de wereld op zijn kop kan zetten. Administratieve processen zijn efficiënter in te richten en de burger krijgt echt regie over zijn eigen zorggegevens. Blockchain geeft de mogelijkheid om de burger nog meer centraal te stellen”, aldus Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland.

Mijn Zorg Log is baanbrekend op het gebied van privacy, want kwetsbare informatie over zorgbehoevenden in een blockchain brengen, vergt een uiterst zorgvuldig proces. Samen met advocatenkantoor Pels Rijcken, koploper in Nederland op het terrein van innovatie, zijn tientallen juridische eisen in kaart gebracht en direct vertaald in het bouwwerk. Door een kruisbestuiving tussen recht en techniek en door goed naar elkaar te luisteren, bleef het karakter van de blockchain in tact. Mijn Zorg Log voldoet aan wet- en regelgeving en is, voor zover bekend, de eerste blockchain die juridisch is getoetst.

Jeroen van Megchelen, CEO van Ledger Leopard: “Wij zijn ontzettend blij met het juridische certificaat voor Mijn Zorg Log. In de afgelopen twee jaar hebben we als start-up hard gewerkt aan het ontwikkelen van blockchainoplossingen die echt werken. Daarbij hebben we direct veel aandacht besteed aan het laten certificeren en erkennen van onze aanpak. Het certificaat voor de oplossing die we ontwikkelden in opdracht van het Zorginstituut is daarmee een belangrijke mijlpaal.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen