Resultaten na een jaar GezondDorp Leende

Vorig jaar zijn twee artsen uit Leende gestart met het project GezondDorp.

Huisarts Norbert van den Hurk en Hans van Kuijk, sportarts in het St. Anna Ziekenhuis en bij TopSupport hadden als doel; inwoners van Leende gezonder te maken.

Onlangs zijn de eerste resultaten gepresenteerd

Sleutel voor succes vormt het aanpassen van het voedingspatroon van de Leendenaar. Een voedingspatroon met minder koolhydraten en meer eiwitten en gezonde vetten. Vooral mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht, kunnen veel baat hebben bij een zogenaamd Low Carb High Fat (LCHF) voedingspatroon. Sinds de start van het project zijn via de huisartsenpraktijk 250 deelnemers geregistreerd. Van deze deelnemers zijn diverse data (biometrie, lab, RAND36) verzameld om te vervolgen wat er gebeurt met de gezondheid en het welbevinden. Buiten de officieel geregistreerde deelnemers, zijn er nog veel meer inwoners van Leende die meegaan in de stroom van GezondDorp. De schatting is dat in totaal zo’n 1000 mensen veel bewuster met voeding bezig zijn.

 

Data gepresenteerd

Op 30 september jl. lichtten Hans en Norbert het project GezondDorp toe op het nationale congres “Ancestral Health Symposium NL 2017” in Maastricht (https://ancestralhealth.nl). Daar werden de zes maanden ‘follow up’ data gepresenteerd van zo’n 150 deelnemers. Belangrijk om op te merken is, dat het geen wetenschappelijk onderzoek betreft. Er is geen controlegroep of strenge inclusiebeperking. Het is een praktijkstudie in “real life”. In Leende zijn mensen met relatief beperkte begeleiding aan de slag gegaan met voor hen nieuwe informatie over voeding en het effect op hun lijf. Nu wordt bekeken of dit werkt en met welk effect.

 

Resultaten

De eerste resultaten lijken goed. Er is sprake van afname BMI*, afname buikomvang, betere bloeddruk en betere suikerregulering. Nu, na zes maanden, is duidelijk dat de groep van 139 verwerkte deelnemers in totaal 410 kilo is afgevallen. Daarvan is 380 kilo verdwenen bij de mensen met (ernstig) overgewicht. Vrouwen vallen gemiddeld 3% af en mannen 4%. Qua cholesterol verandert er –ondanks het High Fat element in het dieet- niet zo veel. Er is geen verschil gemeten tussen deelnemers met overgewicht of niet, het cholesterol blijft nagenoeg gelijk. Achttien van de dertig diabetici (type 2) zijn volledig gestopt met hun diabetesmedicijnen. Zij hebben hun ziekte door middel van voeding onder controle. Ook zijn er minder darm- en allergieklachten en zijn de leverwaarden verbeterd.

 

Het experiment loopt door. De deelnemers worden een jaar lang elke drie maanden ‘getest’. Daarna is er voor hen een optionele jaarlijkse controle bij de huisarts.

 

 

*BMI: Body Mass Index

 

 

 

 

 

 

 

Bron: TopSupport-Anna.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewaren

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen