Den Haag partner Alliantie Nederland Rookvrij

Den Haag sluit zich aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij. Dat betekent dat de gemeente gaat inzetten voor meer draagvlak om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Dat heeft het College van burgemeester en wethouders dinsdag 3 oktober besloten op voorstel van wethouder Karsten Klein van Stedelijke Economie, Zorg en Havens.

De Alliantie Nederland Rookvrij is een samenwerkingsverband van publieke en private organisaties die strijden voor een samenleving waarin niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van roken. KWF Kankerbestrijding, Longfonds en de Hartstichting zijn de oprichters van de Alliantie.

‘Hard maken voor rookvrije generatie’ 

Wethouder Karsten Klein vindt het belangrijk dat Den Haag actief gaat bijdragen aan het ontmoedigen van tabaksgebruik. ,,Jaarlijks sterven in ons land meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. Elke dag beginnen meer dan 100 kinderen met roken. Dat zijn meer dan 35.000 kinderen per jaar. Dat vind ik onaanvaardbaar. Wij gaan ons hard maken voor een rookvrije generatie”.

Vanuit de samenleving woedt steeds meer gevraagd om de jeugd te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabak. Scholen, speeltuinen en kinderboerderijen worden in toenemende mate rookvrij. Schoolpleinen moeten in 2020 rookvrij zijn en in de stad ontstaan ook veel particuliere initiatieven om dit doel te bereiken,

Toetreding niet vrijblijvend

Toetreding tot de Alliantie is geen vrijblijvende handeling. Met de handtekening verplicht Den Haag zich om door middel van lobby, kennisontwikkeling en communicatie bij politiek, overheid, bedrijfsleven en samenleving actief bij te dragen aan tabaksontmoediging. Klein: ,,We gaan er actief mee aan de slag, Ambtelijk wordt momenteel een voorstel voorbereid om het concept van de rookvrije generatie in de stad uit te dragen. Dit voorstel wordt uiterlijk voorjaar 2018 naar de gemeenteraad gestuurd”.

De Alliantie Nederland Rookvrije heeft momenteel meer dan 50 partners, onder andere uit de zorg, het onderwijs en de sport. Den Haag is de derde grote gemeente die toetreedt. Amsterdam en Rotterdam zijn al lid, Utrecht is dat binnenkort.

Bron: Gemeente Den Haag

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen