Steden bundelen krachten voor senior

Den Haag, Manchester, Frankfurt, Bangalore, New York en Suzhou nemen voortouw in internationale samenwerking
Den Haag en vijf andere grote steden gaan zich inzetten voor een positievere beeldvorming van het ouder worden in de stad. De zes gaan meer ouderen als vitale stadsbewoners inzetten bij de promotie van de stad. Dit staat in de afsluitende verklaring van het internationale Age-friendly Cities Conference dat van 2 tot en met 4 oktober is gehouden in Den Haag. Manchester, Frankfurt, Bangalore, New York en Suzhou waren vier dagen te gast in Den Haag om de samenwerking vorm te geven. De zes steden willen gezamenlijk voortrekker zijn van gedeelde oplossingen voor de toekomst van de steden.

De internationale delegatie van Manchester, Frankfurt, Bangalore, New York, Suzhou en Den Haag kwamen bijeen in Panorama Mesdag in Den Haag. Foto: Valerie Kuypers.
Behalve op het terrein van beeldvorming bundelen de zes grote steden ook hun krachten bij het zoeken van innovatieve oplossingen om ouderen langer zelfstandig te laten wonen.
Oplossingen en ervaringen delen
Wethouder Karsten Klein van Den Haag, gastheer van de conferentie, is blij met de slotverklaring. “Den Haag is al jaren bezig om ervoor te zorgen dat senioren zich prettig voelen in de stad. Wij willen dat mensen zolang mogelijk mee blijven doen. Daarvoor is het belangrijk dat zij vitaal blijven. De andere steden hebben voor een deel hetzelfde vraagstuk en het is mooi dat wij nu oplossingen en ervaringen gaan delen”.
Wereldwijd hebben steden te maken met een grotere populatie ouderen, die vaker en langduriger chronische ziekten hebben. De kosten van professionele zorg en dienstverlening worden steeds hoger. De meeste ouderen willen zelfstandig blijven en leven. Veel ouderen in de stad zorgt ook voor kansen. Elke stad ziet andere kansen en zoekt zijn eigen oplossingen. De joint action brengt deze kansen en oplossingen samen, met gebruik van al bestaande netwerken, zoals Ageplatform EU. Den Haag nam hiertoe initiatief met de organisatie van het congres.
ICT-oplossingen en beeldvorming
Volgend jaar nemen Frankfurt en Manchester het over. Er zullen meetings georganiseerd worden met en voor de ouderen uit de samenwerkende steden. Manchester, Frankfurt, Den Haag, Bangalore, New York en Suzhou zullen samen voorbereiding treffen voor het gezamenlijk ontwikkelen en het delen van ICT-oplossingen en andere innovaties voor zelfstandig wonende ouderen.
De zes steden trekken ook gezamenlijk op bij het schaven aan de beeldvorming van de oudere inwoners van de stad. Zij willen een meer realistisch beeld van de senior. Zij zullen elkaar ook op dit dossier kritisch volgen. Successen, maar ook mislukkingen zullen worden gedeeld.
Activiteitengids voor senioren
Vanavond werd de driedaagse conferentie feestelijk afgesloten op de Pier in Scheveningen, waar tevens het eerste exemplaar van de Activiteitengids Kunst & Cultuur werd overhandigd aan de Haagse senioren door wethouder Karsten Klein. De gids biedt Haagse senioren een compleet overzicht van culturele activiteiten in de stad. De gids is een initiatief van Gemeente Den Haag en CultuurSchakel. Enkele activiteiten die in de gids benoemd staan, waren vanavond ook te zien op de Pier.
 
Over Age-friendly Cities Conference 2017
Tijdens deze conferentie maakten de aanwezigen, hoofdzakelijk politici, zorgprofessionals en inwoners, kennis met seniorenbeleid op internationaal niveau, alsmede het beleid van Den Haag. De conferentie werd op woensdag 4 oktober feestelijk afgesloten met het Cultureel Festival op De Pier in Scheveningen. Zowel de internationale delegatie als Haagse senioren maakten hier op één avond kennis met het gevarieerde aanbod van culturele activiteiten in Den Haag, die speciaal voor senioren worden georganiseerd.
Maand van de Vitaliteit
In de seniorvriendelijke stad Den Haag staat de maand oktober bol van activiteiten om ouderen vitaal van lichaam en geest te houden. De Age-friendly Cities Conference 2017 vormde het startsein voor de Maand van de Vitaliteit. Op www.maandvandevitaliteit.nl vindt u alle informatie.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen