Hoestdrank bij Sikkelcelziekte?

Array

Joep Sins heeft onderzocht of een bestanddeel van het hoestmiddel Fluimicil een positief effect heeft op sikkelcelziekte. Hij is er niet in geslaagd aan te tonen dat het bestanddeel een verschil maakt voor patiënten, maar stelt dat het wel een veelbelovende mogelijkheid is. Probleem in zijn studie was dat de therapietrouw niet goed genoeg was.

Sikkelcelziekte

Sikkelcelpatiënten hebben rode bloedcellen met een afwijkende vorm. Door de ‘sikkelvorm’ gaan de rode bloedcellen sneller klonteren, waardoor bloedvaten verstopt raken met sikkelcellen: een zogenaamde ‘vaso-occlusieve crise’. Deze crisen komen met regelmaat terug. De behandeling bestaat uit bloedtransfusies en pijnbestrijding. De terugkerende crisen zijn niet alleen pijnlijk, maar brengen ook blijvende schade toe aan belangrijke organen als hersenen, botten, hart, ogen en nieren.

Sins stelt voor een nieuwe studie te doen naar het hoestmiddel om te kijken of het betreffende bestanddeel N-acetylcysteïne (NAC) de pijn verzacht. In de Amerikaanse stad Seattle worden daarvoor de eerste stappen gezet bij een onderzoeksgroep waarmee Sins samenwerkte. Een belangrijk verschil met de promotiestudie van Sins is dat de dosis NAC via een infuus, gecontroleerd, en in een veel hogere dosis wordt toegediend tijdens pijnaanvallen.


Joep Sins: ‘Therapeutic Targets in Sickle Cell Disease’.

Promotores: prof. dr. C.J. Fijnvandraat en prof. dr. M.H.J. van Oers
Co-promotores: dr. B.J. Biemond en prof. dr. T. W. Kuijpers
Plaats en tijd: Agnietenkapel,14.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen