AzG roept overheden dringend op betere tbc-medicijnen in te zetten

Array

Veel te weinig patiënten met resistente tuberculose hebben toegang tot nieuwe effectieve tbc-medicatie, stelt Artsen zonder Grenzen. De medicijnen bedaquiline en delamanide hebben veelbelovende resultaten en zijn al ruim vier jaar op de markt. Voor 30 procent* van de patiënten met resistente tuberculose kunnen de middelen een groot verschil maken. Slechts 5 procent van hen krijgt ze ook.Op de 48e Union World Conference on Lung Health (de belangrijkste conferentie op het gebied van tuberculose) in Guadalajara, Mexico, presenteert Artsen zonder Grenzen de eerste uitkomsten van haar klinische onderzoeken in Armenië, India en Zuid-Afrika naar de nieuwe medicijnen. Eén daarvan is het feit dat 74 procent van een groep van 23 mensen met resistente tuberculose al na 6 maanden behandeling op weg naar genezing waren (‘positive-to-negative culture conversion’).

Tuberculose

Tuberculose is de dodelijkste infectieziekte ter wereld en maakt jaarlijks 1,8 miljoen slachtoffers. Gewone tbc behandel je met een combinatie van tenminste vier verschillende antibiotica, minstens zes maanden lang. Als de bacteriën immuun voor de standaardbehandeling worden, noemen we dit resistente tbc, ook wel DR-TB. Je kunt dat krijgen van iemand die resistente tbc heeft, of als je pillen hebt vergeten in te nemen. De huidige standaardbehandeling voor DR-TB betekent dat mensen 9 maanden tot 2 jaar in totaal minstens 14.600 pillen slikken en maandenlang 1 tot 3 keer per dag pijnlijke injecties krijgen. De bijwerkingen daarvan zijn fors: algehele misselijkheid, overgeven, blijvende doofheid, psychische problemen. Sommige medicijnen veroorzaken zware psychische problemen als depressie en zelfmoordneigingen.

TBC-medicijnen

‘De redenen dat bedaquiline en delamanide zo beperkt worden toegepast, zijn uiteenlopend. Eén ervan is dat sommige landelijke tbc-programma’s te behoudend zijn. De teleurstellende trage manier waarop de nieuwe tbc-medicijnen worden ingevoerd, doet mensen die hiermee een kans op een doeltreffende behandeling zouden hebben, ernstig tekort. De wereldwijde tbc-gemeenschap, overheden en grote donoren moeten gezamenlijk dringend stappen ondernemen om de toegang tot deze veelbelovende, levensreddende medicijnen te vergroten,’ aldus Isaac Chikwanha, arts en tbc-adviseur van de internationale campagneorganisatie van Artsen zonder Grenzen, de MSF Access Campaign. Het aantal mensen dat in het eerste halfjaar van 2017 één of beide nieuwe medicijnen kreeg, was 3.943, slechts 1.000 meer dan in dezelfde periode van 2016.

‘Delamanide gaf mij een tweede kans op leven, en ik wens iedereen die met resistente tbc worstelt toe dat zij deze pillen krijgen. Want er zijn zovelen die de hele tijd moeten overgeven van de huidige standaardkuur, of huilen als ze een injectie krijgen, of zelfs doof worden of niet meer naar school of werk kunnen,’ verklaart Sinethemba Kuse. Zij leed aan extreem-resistente tbc en werd door Artsen zonder Grenzen met delamanide behandeld in Khayelitsha, Zuid-Afrika.

Het briefingdocument ‘Four years and counting’ geeft de stand van zaken weer zoals door Artsen zonder Grenzen gepresenteerd en is via deze link te downloaden: https://www.msfaccess.org/MDR-TB-issue-brief-2017.

Bron: AzG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen