Betere kwaliteit van leven door kortere hormoontherapie

Eerder stoppen met aromataseremmers voorkomt onnodige bijwerkingen na borstkanker
Het gebruik van hormoontherapie, vijf jaar na behandeld te zijn voor borstkanker in een vroeg stadium, heeft in de meeste gevallen nauwelijks toegevoegde waarde. Onnodige bijwerkingen, waaronder gewrichtspijn en stemmingswisselingen, kunnen voorkomen worden door de duur van de therapie te verkorten. Dat blijkt uit onderzoek bij bijna tweeduizend patiënten, waarvan de resultaten woensdag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Oncology.

Patiënten die borstkanker in een vroeg stadium hebben gehad, krijgen soms nog minimaal vijf jaar nadat ze hiervoor zijn behandeld, aanvullende hormoontherapie. Dat is nodig om de kans dat een tumor terugkeert te verkleinen. De eerste twee tot drie jaar wordt vaak het medicijn tamoxifen voorgeschreven, waarna bij postmenopauzale patiënten een periode volgt met toediening van zogeheten aromataseremmers. Dergelijke medicatie moet echter dagelijks worden ingenomen en is niet vrij van bijwerkingen, zoals gewrichtspijn, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Deze neveneffecten zorgen er zelfs voor dat sommige vrouwen de hormoontherapie vroegtijdig afbreken. De toegevoegde waarde van langdurig gebruik van aromataseremmers is echter ook nooit vastgesteld.

Nauwelijks meerwaarde
Voor het onderhavige onderzoek hiernaar werden in totaal bijna tweeduizend postmenopauzale vrouwen geselecteerd die waren behandeld voor borstkanker in een vroeg stadium. Allen kregen zij eerst twee tot drie jaar tamoxifen. De helft van de groep kreeg aanvullend nog drie jaar aromataseremmers toegediend. De andere helft zes jaar. In eerste instantie werd gekeken naar het aantal vrouwen dat na deze periode nog altijd ziektevrij was. Tussen de twee groepen bleek echter een nauwelijks waarneembaar verschil te zijn. Enkel bij een kleine subgroep van patiënten zorgde een verlengde therapie van zes jaar voor een noemenswaardige meerwaarde. “Dat vraagt dus om een nauwkeurige selectie van patiënten aan wie we een verlengde therapie zouden moeten voorschrijven”, zegt prof. dr. Vivianne Tjan-Heijnen, medisch oncoloog bij het Maastricht UMC+.

Kwaliteit van leven
Door eerder te stoppen met aromataseremmers kunnen onnodige bijwerkingen voorkomen worden, zonder het risico op terugkeer van de ziekte te vergroten. Tjan-Heijnen: “Het heeft dan ook geen zin om jaren medicatie te gebruiken die geen aantoonbare meerwaarde heeft. We moeten bij iedere patiënt natuurlijk wel zorgvuldig blijven kijken naar de individuele behoefte aan hormoontherapie. Bij patiënten met een zeer hormoongevoelige tumor blijkt langer gebruik van aromataseremmers bijvoorbeeld wél een positief effect te hebben. ”

De onderzoeksresultaten zijn afkomstig uit de zogeheten DATA-studie, een project onder leiding van het Maastricht UMC+ en uitgevoerd binnen verschillende Nederlandse ziekenhuizen.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen