Hink-stap-sprong op de Belgische healthcare markt

Array
UZA, UZ Gent en AZ Sint-Lucas Gent kiezen Cerner voor hun nieuwe EPD-projecten

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) en het AZ Sint-Lucas Gent zijn een partnership met Cerner aangegaan voor de implementatie van een volledig geïntegreerd elektronisch patiëntendossier (EPD).

Deze EPD projecten zijn een belangrijke stap in het realiseren van eHealth in België, omdat de sector in vlot tempo een radicale transformatie ondergaat. Een verouderende populatie, de verschuiving van acute- naar chronische zorg en steeds complexere zorgprocessen vereisen dat zorginstellingen efficiënter moeten worden en tevens een hogere kwaliteit van zorg moeten kunnen bieden.

Voorbereiden voor de toekomst met Cerner

Alle drie ziekenhuizen hebben Cerner Millennium® voor het nieuwe EPD gekozen. Millennium® biedt een flexibele architectuur met uitgebreide geïntegreerde functionaliteiten die volledig aansluiten bij de behoeften van de ziekenhuizen, zowel voor de zorgverleners als de patiënten. Bovendien biedt Cerner een strategische en betrouwbare samenwerking met een wereldwijde speler dat ook lokale aanwezigheid en expertise heeft.

Cerner Millennium® verzamelt de medische gegevens van alle patiënten digitaal, bijvoorbeeld de medische geschiedenis, diagnose, behandeling, medicatieschema, medische beeldvorming, allergieën en andere essentiële gegevens over een patiënt. Als deze gegevens digitaal beschikbaar zijn, ondersteunt het nieuwe EPD de artsen en zorgverleners op een meer intelligente manier. Het systeem kan bijvoorbeeld suggesties doen om de nodige onderzoeken voor een patiënt te plannen of te waarschuwen voor allergieën of een potentiële bloedvergiftiging.

“Wij zijn vereerd dat het UZA, het UZ Gent en het AZ Sint-Lucas Cerner hebben gekozen”, zegt Cor Rumping, algemeen directeur bij Cerner België en Nederland. ” De projecten zullen inderdaad een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg van de ziekenhuizen en de regio’s, voor zowel de patiënten als de zorgverleners.”

Wat onze klanten zeggen

“De interactie tussen patiënt en arts zal met het nieuwe EPD heel dynamisch worden”, zegt Guy Hans, medisch directeur van het UZA. “Voor de continuïteit in de zorg zal de opvolging van de patiënt thuis of op het werk alsmaar belangrijker worden. Gegevens over de toestand van de patiënt worden verzameld via telemonitoring en wearables. Wijkt er een waarde opvallend af, dan krijgt de arts onmiddellijk een melding en kan die zo snel als nodig contact opnemen met de patiënt.”

“Met het nieuwe EPD bereiden we ons voor op de toekomst”, zegt Christiaan Polet, CIO van het UZ Gent. “We kiezen voor een big bang scenario en veranderen van de ene dag naar de andere naar de nieuwe EPD. Dit zorgt voor continuïteit van de zorg. Samen met Cerner organiseren we die overgang tot in het kleinste detail.”

“Bij het leveren van kwalitatieve zorg moet iedereen over de juiste informatie beschikken, op de juiste plaats op het juiste moment”, zegt Dr. Filip Veldeman, adjunct-medisch directeur en CMIO van AZ Sint-Lucas. “Het nieuwe EPD helpt om het overzicht te bewaren en vlot te communiceren met alle betrokken zorgverleners én met de patiënt. Samen met Cerner kunnen we er voor zorgen dat nieuwe technologische mogelijkheden snel hun weg vinden naar het patiëntendossier en naar efficiënte, aantoonbaar goede zorg.”

Cerner’s lokale partners

Voor alle drie projecten is Cerner een samenwerking aangegaan met de Belgische IT-dienstverleners Amaron en Besco. Deze samenwerking is een belangrijke stap in het realiseren van eHealth in België. Amaron realiseert datamigratie en data integratie tussen IT-systemen in het ziekenhuis en helpt de klanten om te participeren in nationale en regionale eHealth diensten. Besco’s technologie omtrent facturatie- en medicatiecontent is in de EPD-oplossing van Cerner geïntegreerd.

“Wij zijn vereerd samen met Amaron en Besco te werken aan deze EPD-projecten”, zegt Rob Reijn, directeur bij Cerner België en Nederland. “Door de samenwerking kregen beide  partners toegang tot onze uitgebreide internationale expertise. En wij profiteren van hun ervaring en kennis van lokale voorwaarden en vereisten. Bovendien zorgt deze samenwerking voor extra werkgelegenheid in België.”

Omtrent Cerner

Met meer dan 24.000 medewerkers levert Cerner innovatieve zorg IT oplossingen aan meer dan 25.000 zorginstellingen in meer dan 40 landen. Het portfolio varieert van geïntegreerde patiënten dossiers en laboratorium modules tot aan device connectivity en populatie management oplossingen ter invulling van nieuwe integrale zorgconcepten.

Nasdaq: CERN. For more information about Cerner, visit cerner.com or connect with us on Twitter at twitter.com/CernerBenelux.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen