SKGZ biedt professionals uit het zorgverzekeringsveld een boeiende middag

De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) kijkt terug op een geslaagd congres. Het jaarlijkse evenement dat plaatsvond op donderdag 5 oktober in CineMec Utrecht bevatte een plenair deel over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei 2018 in werking treedt, en vier sub-sessies. Het aanbod van de sessies was divers; van het vertrouwen van de consument en wachttijden, tot aan de activiteiten van de SKGZ en het gevoel bij grote financiële problemen.
Op een onpartijdige manier onenigheid over de ziektekostenverzekering tussen burger en verzekeraar voorkomen en beëindigen. SKGZ directeur Kees van Kranenburg benadrukte in zijn welkomstwoord de functie van de SKGZ. Hij gaf aan dat de focus ligt op vernieuwing en heldere communicatie met verzekeraars en verzekerden. In het panelgesprek over de AVG liet privacy expert Koen Versmissen de deelnemers weten wat er met de AVG op hen afkomt. Het gaat er volgens Versmissen vooral om hoe je de bescherming van persoonsgegevens organiseert. Titia Lekkerkerk van Patiëntenfederatie Nederland vertelde vanuit patiënten perspectief over de nieuwe wet. Zij sprak o.a. over logging – patiënten hebben inzage in wie er meekijkt in het medisch dossier – en over het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor de elektronische uitwisseling van medische gegevens. Pieter Algra van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vertelde over de gedragscode voor zorgverzekeraars waar ZN aan werkt. SKGZ Functionaris Gegevensbescherming Edwin Niezen sprak over de SKGZ praktijk.

Persoonlijk contact

De meest bezochte sessie was die van Hilke Grootelaar over procedurele rechtvaardigheid. Procedurele rechtvaardigheid heeft alles te maken met vertrouwen. Grootelaar die promoveert aan het Montaigne Centrum voor Rechtspleging en Conflictoplossing van de Universiteit Utrecht, adviseerde: ‘Wees duidelijk over het kader waarbinnen je een klacht behandelt en waarbinnen je beslist.’ Ook riep zij op om persoonlijk contact te zoeken. ‘Zorg ervoor dat partijen elkaar daadwerkelijk zien.’ SKGZ Ombudsman Zorgverzekeringen Reina van Marwijk Kooy vulde vanuit de zaal aan: ‘Een klager moet zich gehoord voelen. Wij ervaren dat mensen niet altijd weten wat relevant is en vragen daarom altijd door.’ Geschillencommissie Zorgverzekeringen lid Huub Kroon sprak over de hoorzitting binnen de procedure; een belangrijk contactmoment voor partijen om zich gehoord en serieus genomen te voelen.

Financiën, wachttijden en buitenland

De overige sessies betroffen die van Pauline Mulder en Micha Aarts van de Sammen Coöperatie U.A. over een gezin met financiële problemen. Deelnemers kregen het huishoudboekje en moesten steeds keuzes maken zodat het gezin het hoofd toch boven water kon houden. José Bijkerk en Rutger van Hutten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) spraken over de wachtlijsten in de GGZ, de overschrijding van de Treeknormen en het fenomeen patiëntenstop. SKGZ directeur Kees van Kranenburg ging in een workshop in op de activiteiten van de SKGZ. Marike Spanjaard van de SKGZ sprak over de vergoeding van zorg binnen de EU/EER en Zwitserland.


Bron: SKGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen