#ECTMIH2017: wetenschap van wereldklasse voor wereldwijde gezondheid staat centraal

0
1127
ECTMIH2017: wetenschap van wereldklasse voor wereldwijde gezondheid staat centraal tijdens Europees congres in Antwerpen

Maandag 16 oktober gaat de 10e editie van het “European Congress on Tropical Medicine and International Health” (ECTMIH2017) met 1500 deelnemers van start in Antwerpen. 

Van 16 tot en met 20 oktober 2017 verzamelen bijna 1500 gezondheidsexperts uit heel de wereld in Antwerpen voor een wetenschappelijk congres over tropische geneeskunde en internationale gezondheid. Het congres wordt georganiseerd door het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), in samenwerking met Be-cause Health en de Federation of European Societies for Tropical Medicine and International Health (FESTMIH).

ECTMIH2017 is dé plek waar biologen, artsen, epidemiologen, antropologen en andere gezondheidsexperts uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Het tweejaarlijkse congres telt meer dan 100 wetenschappelijke sessies en heeft als motto “World-class science for world-wide development”.

ITG-directeur Bruno Gryseels is voorzitter van ECTMIH2017:

“België is een klein land dat in de wereldgezondheid met de groten kan wedijveren. Samen met experts uit alle windstreken zoeken we naar nieuwe kennis van, en oplossingen voor gezondheidsproblemen in het Zuiden en hun wereldwijde impact. ECTMIH2017 draait om wetenschappelijke vooruitgang en het inzetten van die kennis voor het welzijn van iedereen, in het bijzonder de kansarme bevolkingen in het Zuiden.”

“Tropische geneeskunde en gezondheidszorg is een fascinerend onderzoeksterrein, die als geen andere discipline nog fundamenteel nieuwe inzichten kan opleveren. De maatschappelijke impact van ons onderzoek heeft enorm potentieel, en hangt des te meer af van de innovatie en de kwaliteit van de wetenschap,” aldus Gryseels.

Europees onderzoek in de tropische geneeskunde en volksgezondheid bouwt per definitie op samenwerkingen in het Zuiden. Het ITG onderhoudt structurele banden met 18 institutionele partners en telt duizenden alumni in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het belang en de toekomst van dergelijke samenwerkingen is een belangrijk onderliggend thema van het congres, waaraan ook honderden wetenschappers uit het Zuiden zullen deelnemen.

Aku Kwamie uit Ghana studeerde in 2012 aan het ITG. Zij ziet ECTMIH2017 als ideale broedplaats voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. “Ik begon mijn carrière in het laboratorium en werk nu in de volksgezondheid. Ik weet dus als geen ander hoe belangrijk het is dat experts uit verschillende disciplines samen aan oplossingen werken. Ik kijk uit naar de interactie met antropologen, biologen en epidemiologen uit heel de wereld;  samen dragen we een steentje bij aan een gezondere wereld.”

De deelnemers van ECTMIH2017 ontmoeten elkaar in het recent volledig gerenoveerde Flanders Meeting & Convention Center in ZOO Antwerpen. In meer dan 100 wetenschappelijke sessies worden nieuwe inzichten voorgesteld in het onderzoek en de bestrijding van malaria, tropische parasieten en virussen, bacteriële ziekten en antibioticaresistentie, met resultaten uit het laboratorium, de kliniek en de bevolking.

Ook bredere thema’s zoals migratie, toegang tot zorg, gezondheidsfinanciering en chronische ziekten komen aan bod.

Op woensdag 18 oktober gaat tijdens het congres de film “Heart Of The Matter” over het werk van de Belgische onderzoeker Peter Piot in première.

Bron: ITG

Vorig artikelGuus Schrijvers: Geïntegreerde zorg is een must voor Polen
Volgend artikelVerbeter informatie-uitwisseling in GGZ met bestaande standaarden
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.