ActiZ Benchmark Zorg 2017: Financiële positie van zorgorganisaties verder verzwakt

Array

Uit de vandaag gepresenteerde ‘ActiZ Benchmark Zorg 2017’ blijkt dat het gemiddelde nettoresultaat van zorgorganisaties in de ouderenzorg landelijk gezien in 2015 en 2016 verder is gedaald. De financiële positie van zorgorganisaties is verder verzwakt. Zorgorganisaties die veel wijkverpleging leveren scoren het laagst t.o.v. organisaties die weinig tot geen wijkverpleging leveren. Zorgorganisaties zijn hierdoor niet of nauwelijks in staat geweest om te investeren in nieuw personeel en innovaties in de zorg.

Door het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is nu volop aandacht voor de noodzaak tot investeren in verpleeghuiszorg, om liefdevolle zorg aan de meest kwetsbare ouderen te kunnen leveren. Om te voldoen aan de normen voor kwaliteit in verpleeghuizen, wordt in 2018 een eerste stap gezet met een budgetverhoging van € 435 miljoen. Ook de mensen die langer thuis blijven wonen hebben aandacht nodig. Deze groep neemt de komende jaren namelijk substantieel toe. Nu krijgen zo’n 270.000 mensen zorg thuis. In 2025 zijn dit waarschijnlijk 350.000 mensen. De zorg die deze mensen nodig hebben wordt ook steeds complexer. Die twee factoren maken dat er ook structureel moet worden geïnvesteerd in meer en goed opgeleid personeel voor de wijkverpleging. Naast verpleeghuiszorg moet er ook in de wijkverpleging de komende jaren geld bij.
De financiële achteruitgang van de zorgorganisaties werd eerder dit jaar ook aangetoond door de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg 2017 uitgevoerd door Ernst & Young. De sector herbevestigt deze uitkomst nu zelf middels de ActiZ Benchmark Zorg 2017.
Uit de ‘ActiZ Benchmark Zorg 2017’ blijkt tevens dat bij medewerkers de werkbeleving is gedaald van 7,5 naar 7,2. De daling was vooral het grootst bij de groep 25 jaar of jonger. De door hen aangegeven verbeterpunten zijn werkdruk en communicatie. Op de vraag wat ze het leukst aan hun werk vinden werd geantwoord “het werk zelf” en “het contact met de cliënten”. Van de groep mensen die de ouderenzorg verlaat, wil meer dan 60% niet meer aan de slag in deze sector.
Jacqueline Joppe, vice-voorzitter ActiZ: “Een van de grootste risico’s van het toenemende personeelstekort in de ouderenzorg is dat er minder cliënten geholpen kunnen worden, terwijl het aantal ouderen de komende jaren enorm gaat stijgen als gevolg van de vergrijzing. Andere risico’s zijn dat de werkdruk (nog) hoger wordt, het ziekteverzuim toeneemt, de kwaliteit van zorg naar beneden gaat en dat de mantelzorg te zwaar wordt belast. De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig. Daarom werkt ActiZ landelijk en regionaal samen met betrokken partijen om het arbeidsmarktvraagstuk in de ouderenzorg aan te pakken.”
De ‘ActiZ Benchmark Zorg’ is een jaarlijks onderzoek dat Deloitte in opdracht van ActiZ uitvoert. Dit jaar bestond het onderzoek uit een analyse van de financiële jaarverslagen van alle ActiZ-leden en uit een medewerker monitor. In totaal deden 27.392 medewerkers van 63 organisaties aan de medewerker monitor mee.
Bekijk hier de gehele ‘ActiZ Benchmark Zorg 2017’.
Bron: ActiZ
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen