Borstreconstructie uit bovenbeen bewezen succesvol

Array
Chirurgische verfijning voorkomt complicaties

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een borstreconstructie met eigen weefsel  uit het bovenbeen effectief is. De in het Maastrichtse ziekenhuis ontwikkelde techniek is inmiddels bij bijna honderd vrouwen toegepast en is dan ook een uitstekend alternatief voor vrouwen die bijvoorbeeld te weinig buikweefsel hebben voor een reconstructie. In het wetenschappelijk tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery beschrijven de chirurgen hun bevindingen.

Vrouwen die een borstamputatie moeten ondergaan vanwege borstkanker (of de genetische aanleg ervoor) kunnen kiezen voor een reconstructie. Dat kan met een kunstmatig implantaat, maar steeds vaker wordt gekozen voor een reconstructie met eigen weefsel. Momenteel worden de beste resultaten geboekt met weefsel vanuit de buik. Dat is echter niet in alle gevallen mogelijk, omdat sommige vrouwen simpelweg een te platte buik hebben. Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben een succesvol alternatief bedacht.

Chirurgische verfijning

Vanaf 2012 hebben zo’n honderd vrouwen een reconstructie ondergaan waarbij gebruik is gemaakt van weefsel uit het bovenbeen en de heup. De Maastrichtse plastisch chirurgen hebben speciaal voor deze methode een aantal chirurgische verfijningstechnieken ontwikkeld om complicaties zo veel mogelijk te beperken en een optimaal esthetisch resultaat te bewerkstelligen. Slechts in een klein aantal gevallen waren er bijwerkingen. “Maar dat is vergelijkbaar met andere typen reconstructies”, zegt plastisch chirurg Stefania Tuinder. “We tonen met onze studie aan dat we een wetenschappelijk bewezen alternatief kunnen bieden aan patiënten.”

Eigen keuze

Inmiddels is de reconstructie vanuit het bovenbeen dan ook standaard onderdeel van het behandelaanbod. “Uiteindelijk passen wij onze technieken altijd aan de patiënt aan, en niet andersom”, zegt Tuinder. “We kijken naar de unieke kenmerken en luisteren naar de wensen van de patiënt en kiezen in overleg met haar voor een behandeling. Als het mogelijk is, proberen we ook de zenuw te behouden, zodat het gevoel in de borst op termijn gedeeltelijk terugkeert. Te allen tijde proberen we de kwaliteit van leven van vrouwen zo groot als mogelijk te maken.”

Onderschrift bij het beeld: Grafische weergave van de reconstructie vanuit het bovenbeen. De klinische resultaten komen uiteindelijk mede tot stand door de samenwerking met Arno Lataster van de afdeling Anatomie en Embryologie van de Universiteit Maastricht.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen