Reünie van 100-plussers

0
698
Foto: Ben Verbeek/Aegon
Foto: Ben Verbeek/Aegon
100-plusonderzoek van VUmc Alzheimercentrum breidt uit met familieleden

Op dit moment vindt een bijzondere bijeenkomst plaats. Maar liefst 39 mannen en vrouwen van 100 jaar en ouder ontmoeten elkaar op de derde 100-plusbijeenkomst van het VUmc Alzheimercentrum. Wat ooit begon als idee van de ouderen zelf, deelnemers aan het 100-plus onderzoek, is inmiddels al bijna traditie. Nieuw dit jaar is de uitbreiding van de studie met familieleden – broers, zussen, kinderen –  van de deelnemers: 100-plussers die helder van geest zijn.

De 100-plusbijeenkomst is vooral bedoeld om de generatiegenoten met elkaar in contact te brengen. En natuurlijk worden ze bijgepraat over de voortgang van het wetenschappelijk onderzoek waaraan zij meedoen. Projectleider dr. Henne Holstege wil achterhalen hoe iemand heel oud kan worden zonder dat de functie van de hersenen achteruitgaat. Kennis hierover kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen dementie. De cijfers uit het onderzoek, waar inmiddels al 302 niet-demente honderdplussers aan meegewerkt hebben, vormen een schat aan informatie. De eerste wetenschappelijke publicaties uit dit onderzoek zijn al verschenen.

Foto: Ben Verbeek/Aegon
Foto: Ben Verbeek/Aegon

 

Broers, zussen en kinderen
Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het behoud van een heldere geest tot op hoge leeftijd, dat is bekend. Daarom is het 100-plus onderzoek dit jaar uitgebreid: de onderzoekers verzamelen ook informatie van broers, zussen en kinderen van de 100-plussers die deelnemen aan het onderzoek. Deze familieleden hebben namelijk een heleboel erfelijke factoren gemeen met de 100-plussers. Factoren van belang kunnen zijn om oud te worden zónder dementie.

Willeke Alberti
Omdat de 100-plusbijeenkomst in de eerste plaats een gezellige middag is, is er vanzelfsprekend tijd voor ontspanning en muziek. Geurexpert Jorg Hempenius heeft een spel meegebracht, waarbij de gasten kunnen raden welke geur er door de zaal verspreid wordt. Tijdens de borrel zorgt zangeres Willeke Alberti voor de muzikale omlijsting. De dag wordt afgesloten door Henne Holstege en gastheer Ruud Eling van de sponsor Aegon Nederland.

Het 100-plus onderzoek
Het 100-plus onderzoeksteam bezoekt de deelnemers aan huis voor een interview en een aantal mondelinge testjes. Een deel van de deelnemers stelt na het overlijden hun hersenen ter beschikking aan het onderzoek. Kijk voor meer informatie over het onderzoek op www.100plus.nl.

Bron: VUmc

Vorig artikelMirjam Mol neemt afscheid van Pivot Park
Volgend artikelAmsterdamse ponten van GVB in 2018 rookvrij
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.