Een Virtuele Intensive Care, ter verbetering van de kwaliteit van leven na verblijf op een echte Intensive Care

Een Virtuele Intensive Care, ter verbetering van de kwaliteit van leven na verblijf op een echte Intensive Care

Als eerste ziekenhuis start Franciscus Gasthuis & Vlietland 1 november een  onderzoek om door middel van Virtual Reality, patiënten na een behandeling op de Intensive Care (IC), ‘exposure therapy’ aan te bieden om een betere kwaliteit van leven na te streven. De eerste proef lijkt succesvol. Internist in opleiding dr. Michel van Genderen: “Door deze vorm van therapie verwachten wij een betere emotionele verwerking van de traumatische ervaringen tijdens een behandeling op de IC, leidend tot een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven.“ Dit project wordt regionaal ondersteund, onder andere door het Erasmus MC. De eerste resultaten worden halverwege 2018 verwacht. Stichting Coolsingel en Franciscus Gasthuis & Vlietland financieren het project.

In Nederland werden in 2016 circa 90.000 kritisch zieke volwassen patiënten opgenomen en behandeld op een IC afdeling. Na een behandeling op de IC houdt een groot deel van deze patiënten, tot jaren na ontslag, geestelijke klachten die passen bij een posttraumatische stressstoornis of een depressie. Deze klachten/complicaties zijn onderdeel van het Post Intensive Care syndroom en zijn geassocieerd met een verminderd herstel, leidend tot een verminderde kwaliteit van leven en soms zelfs verlies van werk en inkomen. Hier bestaat nog geen goede behandeling voor. Dr. Michel van Genderen: “Hoewel een behandeling op de IC veel impact heeft, is er nog te weinig aandacht voor de periode erna. Ik ben ervan overtuigd dat IC zorg niet stopt bij de muren van de IC, maar ook daarna moet worden gecontinueerd.”

 

Eerste Virtual Reality Exposure Therapy op Intensive Care

Door Virtual Reality in te zetten na een behandeling op de IC gaat het team, bestaande uit dokters van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC, onderzoeken of dit kan bijdragen aan vermindering van de traumatische stressstoornis en een betere kwaliteit van leven in de periode na de opname. De patiënten ervaren met de VR bril een virtuele opname op de IC van Franciscus Gasthuis & Vlietland, waar ze eerder zelf opgenomen waren. Tevens wordt hierin uitleg gegeven over de apparatuur, de geluiden en de behandeling maar ook over de verschillende processen op de IC. Door deze ‘meest traumatische’ ervaringen opnieuw weer te geven en uit te leggen is het een vorm van ‘Virtual Reality Exposure Therapy’.

Voor meer informatie en de informatiefilm kunt u kijken op www.franciscus.nl/VR

Bron: Franciscus

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen