Groningse startup strijdt met draagbaar infuus mee om Medische Inspirator Prijs

De Groningse startup IVWear van drie Groningse studenten strijdt samen met hoogleraar Bart Verkerke van het UMCG mee om de Medische Inspirator Prijs van ZonMw. Dit voorjaar werd de ontwikkeling van een draagbaar infuus uit meer dan 80 inzendingen verkozen als finalist voor deze prijs. Momenteel strijden zij een maand lang tegen twee andere projecten om de meeste stemmen binnen te halen voor hun project. Het project met de meeste stemmen wint 75.000 euro. De winnaar wordt 23 november bekend gemaakt.

De Groningse startup IVWear strijdt samen met prof. Bart Verkerke van het UMCG mee om de Medische Inspirator Prijs van ZonMw. Dit voorjaar werd het project, de ontwikkeling van een draagbaar infuus, van studenten Max, Melcher en Niels uit meer dan 80 inzendingen verkozen als finalist voor deze prijs. Momenteel strijden zij een maand lang tegen twee andere projecten, waarbij het project met de meeste stemmen een geldprijs van 75.000 euro wint.

Draagbaar infuus

Het idee van een draagbaar infuus is ontstaan uit de gedachte dat patiënten meer moeten bewegen tijdens hun ziekenhuisopname. Beweging is één van de belangrijkste factoren voor een snel herstel na bijvoorbeeld een operatie. Hoe meer patiënten bewegen, hoe eerder zij weer uit het ziekenhuis kunnen én hoe kleiner de kans dat ze weer terug hoeven te komen. Het draagbare infuus neemt zowel de fysieke als de emotionele belemmeringen weg om uit bed te komen. Patiënten kunnen met het draagbare infuus gemakkelijker traplopen, drempels over en naar buiten gaan, maar voelen zich ook minder patiënt, omdat ze niet altijd een infuuspaal hoeven mee te slepen. Het draagbare infuus van IVWear kan patiënten wereldwijd het ziekenhuisbed uit krijgen

Ondernemersschap

Het begon allemaal in februari van dit jaar. Bart Verkerke (Hoogleraar Biomedische Productontwikkeling bij het UMCG) liep rond met het idee voor een draagbaar infuus. Via een cursus van het University of Groningen Centre of Entrepreneurship kwam dit idee bij Max (arts-onderzoeker) en Melcher (rechtenstudent) terecht. Zij zagen veel potentie in een draagbaar infuus. Bart Verkerke bracht hen in contact met Niels (student biomedische technologie). De oom van Niels had enige jaren daarvoor lang in het ziekenhuis gelegen en Niels wist dat hij veel hinder had ondervonden van de infuuspaal tijdens zijn vele langdurige verblijven in het ziekenhuis. Een zeer gemotiveerd team was geboren. Acht maanden later werkt dit team bijna fulltime aan het project en zijn er flinke stappen gezet. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen hebben is een aanvraag gedaan voor een octrooi en wordt het eerste prototype binnenkort getest in het UMCG.

Het winnen van deze prijs zou een enorme stap betekenen voor de ontwikkeling van het draagbare infuus. Het herhalende proces van bouwen en testen is tijdrovend en duur. Het winnen van een geldbedrag betekent een flinke versnelling van dit proces. Iedereen met een e-mailadres kan via de website van ZonMw stemmen voor “IVWear maakt infusen draagbaar”. De winnaar wordt 23 november bekend gemaakt.

 

Bron: RUG

Bewaren

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen