Oost NL investeert in betere toediening medicatie

Array

Stimulering ontwikkeling wereldwijde doorbraak nano-gel van Enschedese 20Med Therapeutics 
Oost NL investeert vanuit het Innovatiefonds Twente in het Enschedese 20Med Therapeutics. De spin-off van de Universiteit Twente ontwikkelt een nanogel die ervoor zorgt dat medicijnen, met name bij gentherapie, op de juiste plek in het lichaam terechtkomen. De technologie is toepasbaar bij de behandeling van verschillende ziektes. De eerste indicaties waar 20Med zich op richt zijn zeldzame netvliesaandoeningen. Met de investering kan 20Med Therapeutics verder onderzoek doen en het productieproces opschalen.

Gentherapie (medicatie op basis van genetisch materiaal, zoals DNA) is veelbelovend. Behalve erfelijke aandoening kunnen met deze medicijnen in de (nabije) toekomst ook ziektes als kanker of HIV worden behandeld. De afgifte van deze medicijnen kan problematisch verlopen. Genetisch materiaal is kwetsbaar en wordt gemakkelijk afgebroken in het menselijk lichaam. Om te zorgen dat het medicijn intact op de juiste plaats terecht komt, is bescherming tijdens het transport en gerichte afgifte noodzakelijk.

Michiel Lodder, CEO van 20Med Therapeutics: “De zeer kleine nanodeeltjes in onze gel beschermen de medicijnen tijdens het transport door het lichaam. Op de plaats van bestemming openen de nanodeeltjes zich door te reageren op de omgeving binnen in de cel, waardoor het medicijn ongeschonden vrijkomt en z’n werk kan doen. Onze nanogel-technologie is toepasbaar bij een groot aantal medische aandoeningen.”
Onderzoek en productie
Oost NL investeert vanuit het Innovatiefonds Twente samen met het Twente Technology Fund (TTF) en diverse informal investors om de ontwikkeling van deze unieke methode te versnellen en daarmee de veiligheid en effectiviteit van medicijnentoediening te verbeteren. De resultaten van de uitvoerige laboratoriumtesten met 20Med nanogel-technologie in de afgelopen jaren zijn veelbelovend.
Lodder: “Wij zijn blij met het vertrouwen dat Oost NL en de andere nieuwe investeerders in ons hebben gesteld met deze investering. Hierdoor zijn we in staat het productieproces op te schalen en verder onderzoek te doen in levende organismen. We willen onze veelbelovende nanogel-technologie verder ontwikkelen voor een reeks van verschillende ziekten.”
20Med Therapeutics is in het afgelopen jaar verschillende samenwerkingen aangegaan met farmaceutische bedrijven, maar wil ook eigen medicijnen ontwikkelen op basis van de 20Med technologie. De eerste aanzet daartoe doet 20Med Therapeutics samen met het RadboudUMC op het gebied van zeldzame netvliesaandoeningen.
Pieter Rhemrev, business unit manager Capital bij Oost NL, is enthousiast dat Oost NL samen met het Twente Technology Fund en diverse informal investors 20Med naar een volgende fase kan brengen. “De nano-gel van 20Med Therapeutics heeft de potentie om wereldwijd te zorgen voor een doorbraak in de behandeling van ziektes. Het is mooi dat deze geweldige vinding als spin-off van de Universiteit Twente uit onze regio komt. Het is nu van belang dat we regionaal de ontwikkeling van 20Med Therapeutics ondersteunen, zowel financieel als qua kennis en samenwerking. Zo dragen we bij aan het versterken van het bio-nanocluster in Twente en het creëren van hoogwaardige werkgelegenheid,” aldus Rhemrev.
Bron: Oost NL
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen