Combinatie van onderhouds- en aanvalsmedicatie blijkt succes

Array

Stap vooruit in behandeling astma bevordert controle van ziekte
Uit onderzoek blijkt dat de astmamedicatie Foster, die voorheen alleen werd voorgeschreven bij zogenaamde onderhoudstherapie, in combinatie met toediening bij acute klachten tot veel betere controle van de ziekte leidt. Door deze combinatietherapie wordt het aantal ziekenhuisopnames voor astmapatiënten verlaagd, neemt het aantal ernstige symptomen af en is een lagere dosering medicatie nodig. Deze combinatietherapie is nu voor alle volwassen astmapatiënten in Nederland beschikbaar die hun ziekte met de huidige behandelmethode niet onder controle weten te krijgen. De behandeling vormt een stap vooruit voor artsen en patiënten en vergemakkelijkt de behandeling van astma.

In een klinische studie, recent gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine, blijkt dat de gecombineerde behandelmethode met Foster tot een veel betere astmacontrole leidt. Foster is het enige combinatieastmamedicijn dat uit extrafijne deeltjes bestaat die in staat zijn naast de grote, ook de kleine luchtwegen goed te bereiken en te behandelen. Als gevolg hiervan krijgt de patiënt meer lucht en een goede controle over de ziekte. Bovendien zorgt de nieuwe behandelmethode ervoor dat er een extra reductie van 35% behaald kan worden in het gebruik van systemische corticosteroïden.

René Aalbers, longarts en voorzitter van de wetenschapscommissie van het Martini Ziekenhuis in Groningen over de gecombineerde behandelmethode: ‘Theraptietrouw is een probleem bij astmapatiënten. Nog belangrijker dan dat is misschien wel dat de astmaklachten afhangen van variabele factoren, namelijk de blootstelling aan allergische en niet-allergische triggers. Deze triggers zijn vaak onvoorspelbaar, maar beïnvloeden in hoge mate de ernst van de ervaren astmaklachten.’ Op basis van deze gegevens is behandeling met een vaste dosering van een combinatiepreparaat helemaal niet logisch. Deze vaste dosering leidt tot een steeds wisselende onder- en overbehandeling. Aalbers: ‘Het variabel gebruiken van de combinatietherapie, bewezen effectief en kosten besparend, is een verbetering op het gebied van astmatherapie en artsen zouden zeker moeten overwegen om het gebruik te stimuleren bij geschikte patiënten voor een optimale behandeling van de ziekte’.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen