Immunotherapiecentrum Amphia geopend

Array

Steeds vaker wordt kanker behandeld met immunotherapie. Daarom heeft Amphia op donderdag 9 november 2017 een integraal Behandelcentrum voor Immunotherapie geopend. In dit centrum werken de specialisten van de longoncologie en interne oncologie nauw samen om patiënten nog beter te kunnen ontvangen, begeleiden en te behandelen.

Immunotherapie

Immunotherapie is een relatief nieuwe manier van kankerbehandeling, waarbij niet de tumor zelf met medicatie (bijvoorbeeld chemotherapie) wordt bestookt, maar waar met medicijnen het immuunsysteem wordt gestimuleerd de kankercellen op te ruimen dan wel de kankercellen beter te kunnen herkennen. Na de doorbraken sinds 2010 bij de behandeling van het uitgezaaide melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, wordt immunotherapie inmiddels ook met succes toegepast bij uitgezaaide longkanker, nierkanker en blaaskanker. Internist-oncoloog Hans Westgeest vertelt: “Tot een aantal jaar geleden was uitgezaaid melanoom praktisch altijd dodelijk binnen een jaar na diagnose. Sinds de nieuwe immunotherapie behandelingen zien we dat er steeds meer patiënten blijven leven en een deel van hen lijkt zelfs jarenlang ziektevrij te kunnen zijn. Dit is met recht een spectaculaire ontwikkeling te noemen”. Het principe van de immunotherapie is inmiddels ook bewezen effectief bij andere tumoren. Wel worden bij immunotherapie bijzondere bijwerkingen gezien, wat een multidisciplinaire aanpak en samenwerking tussen specialisten en ziekenhuizen nodig maakt. 

Één centrale plek

Het behandelcentrum voor immunotherapie is een speciale poli  waar patiënten op één centrale plek, en zoveel mogelijk op één moment, gezien worden door longartsen, internisten, de verpleegkundig specialist en regieverpleegkundigen. Internist-oncoloog dr. Bert-Jan ten Tije: “Het is voor patiënten prettig om alle zorgverleners op een plek te treffen. Dat voorkomt dat de patiënten het hele ziekenhuis moeten doorkruizen om op de verschillende afdelingen behandeld te worden. Zeker voor de oudere patiënt is dat een hele verbetering want die hebben toch vaak meerdere aandoeningen tegelijk.”  Tussen de middag wordt er in een regionaal overleg gesproken over behandelindicaties en bijwerkingen. Dit unieke overleg tussen longartsen, internisten, neurologen en endocrinologen uit de regio is opgestart door Amphia ziekenhuis en Erasmus Medisch Centrum / Daniel den Hoed Kliniek en inmiddels zijn ook Bravis ziekenhuis en ETZ ziekenhuis aangehaakt.

 

Patiënt centraal

De integrale aanpak zoals in het Behandelcentrum voor Immunotherapie sluit naadloos aan op de ambitie van Amphia om de beste, veiligste en meest patiëntgerichte zorg te leveren. Longarts Cor van der Leest: ”Het geheel verbouwde behandelcentrum loopt binnen de bestaande bouw voorop met de centrale aanpak op één locatie. Het nieuwe ziekenhuis dat momenteel in aanbouw is zal in z’n geheel ingericht worden rondom de zorgbehoefte van de patiënt. We creëren een locatie waar alle kennis en ervaring over deze nieuwe manier van behandelen gecentreerd is. Zo verwachten we een snellere herkenning van complicaties en adequate behandeling.”

Bron: Amphia

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen