Griep of verkoudheid, wat zijn de verschillen?

0
458

Griep en verkoudheid worden beide veroorzaakt door een influenzavirus. Deze virussen veroorzaken een infectie aan de bovenste luchtwegen. Het vervelende van deze virussen is, dat ze heel besmettelijk zijn. Ze worden verspreid via handen en voorwerpen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de afstandsbediening of de deurknop. Maar ook door niezen, hoesten of gewoon door praten. Vooral in ruimtes met veel mensen waar de ventilatie niet goed is, is de kans op besmetting groot. Denk hierbij aan scholen, het openbaar vervoer maar ook op kantoor. Griepwegwijs.nl zette de de verschillen van verkoudheid en griep op een rijtje.

Griep Verkoudheid
ontstoken slijmvlies in bovenste luchtwegen, vaak ook lagere luchtwegen (luchtpijp, longen) ontstoken slijmvlies in bovenste luchtwegen, meestal alleen neus- en keelholte en/of bijholten
begint plotseling begint geleidelijk
snel opkomende koorts (> 38°C) lichte koorts (soms bij kinderen, bij volwassenen bijna nooit)
keelpijn keelpijn (meestal als eerste)
hoesten hoesten (ophoesten van slijm)
spierpijn lichte spierpijn
hoofdpijn soms hoofdpijn
koude rillingen loopneus
vermoeid en uitgeput snotteren
complicaties mogelijk* zelden complicaties
duur: koorts en pijn gaan na 3-5 dagen over, maar het duurt paar weken tot je weer de oude bent duur: 1 tot 3 weken (kinderen kan langer)
gaat vanzelf over gaat vanzelf over

* Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, een hart- of longziekte, astma, enzovoorts.

advertentieEinde Bericht ___________________________________________
DELEN
Vorig artikelDiabetesregister voor betere zorg
Volgend artikelKabinet maakt nog €30 miljoen vrij voor aanpakken van personeelstekorten in zorg en welzijn
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.