Griep of verkoudheid, wat zijn de verschillen?

0
1795

Griep en verkoudheid worden beide veroorzaakt door een influenzavirus. Deze virussen veroorzaken een infectie aan de bovenste luchtwegen. Het vervelende van deze virussen is, dat ze heel besmettelijk zijn. Ze worden verspreid via handen en voorwerpen, denk hierbij bijvoorbeeld aan de afstandsbediening of de deurknop. Maar ook door niezen, hoesten of gewoon door praten. Vooral in ruimtes met veel mensen waar de ventilatie niet goed is, is de kans op besmetting groot. Denk hierbij aan scholen, het openbaar vervoer maar ook op kantoor. Griepwegwijs.nl zette de de verschillen van verkoudheid en griep op een rijtje.

Griep Verkoudheid
ontstoken slijmvlies in bovenste luchtwegen, vaak ook lagere luchtwegen (luchtpijp, longen) ontstoken slijmvlies in bovenste luchtwegen, meestal alleen neus- en keelholte en/of bijholten
begint plotseling begint geleidelijk
snel opkomende koorts (> 38°C) lichte koorts (soms bij kinderen, bij volwassenen bijna nooit)
keelpijn keelpijn (meestal als eerste)
hoesten hoesten (ophoesten van slijm)
spierpijn lichte spierpijn
hoofdpijn soms hoofdpijn
koude rillingen loopneus
vermoeid en uitgeput snotteren
complicaties mogelijk* zelden complicaties
duur: koorts en pijn gaan na 3-5 dagen over, maar het duurt paar weken tot je weer de oude bent duur: 1 tot 3 weken (kinderen kan langer)
gaat vanzelf over gaat vanzelf over

* Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, een hart- of longziekte, astma, enzovoorts.