Kans op zwangerschap vergroten voor meisjes met Turner

Nieuw onderzoek met invriezen eierstokweefsel

Het Radboudumc en het MUMC+ starten een langdurig onderzoek naar het bewaren van de vruchtbaarheid voor meisjes met het syndroom van Turner. Centraal staat de vraag of het afnemen van eierstokweefsel op jonge leeftijd de kans op zwangerschap en geboorte van een kind op latere leeftijd kan vergroten. Het onderzoek start in januari 2018.

Vrouwen met het syndroom van Turner hebben één in plaats van twee X-chromosomen. Dit leidt tot een versnelde afbraak van eicellen en meestal tot een vervroegde overgang en onvruchtbaarheid. De meeste vrouwen met het syndroom van Turner hebben geen eicellen meer op het moment dat zij graag kinderen willen. Voor deze vrouwen is biologisch moederschap dan niet meer mogelijk. Toch zijn er veel vrouwen met het syndroom van Turner die graag een biologisch kind willen krijgen.

Vruchtbaarheid bewaren

Een manier om de vruchtbaarheid te bewaren is om rijpe eicellen af te nemen. Veel meisjes met het syndroom van Turner hebben een vervroegde afbraak van eicellen en  komen dus niet in aanmerking voor deze behandeling. Een alternatief is het afnemen en invriezen van eierstokweefsel met onrijpe eicellen. Dit kan al op jonge leeftijd gebeuren.  Deze behandeling is alleen nog niet beschikbaar voor meisjes met het syndroom van Turner.

Eierstokweefsel

Onderzoekers van het Radboudumc en het MUMC+ willen nu uitzoeken of het invriezen van eierstokweefsel ook bij meisjes met het syndroom van Turner leidt tot meer zwangerschappen en geboren kinderen. Meisjes van 2 tot 18 jaar kunnen in aanmerking komen voor deelname aan het onderzoek. In de eerste fase van het onderzoek wordt één eierstok afgenomen en ingevroren voor later gebruik. In de latere fase van het onderzoek worden de vrouwen tot en met het vervullen van hun kinderwens gevolgd.

Onopgeloste vragen

Gynaecoloog Kathrin Fleischer van het Radboudumc leidt het onderzoek: “Er zijn zo veel onopgeloste vragen over vruchtbaarheid bij patiënten met het syndroom van Turner. Onze onderzoeksgroep heeft na een intensief traject van toetsing besloten om voor dit project te gaan, en een aanvraag in te dienen bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek. Nu wij de goedkeuring hebben, zijn wij blij te mogen starten.”

Ruime ervaring

Het Radboudumc heeft inmiddels ruime ervaring met het invriezen van eierstokweefsel, bijvoorbeeld om vruchtbaarheid te sparen bij een behandeling tegen kanker. Wereldwijd zijn er 130 kinderen geboren uit eicellen afkomstig van ingevroren eierstokweefsel. Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen in welke mate deze procedure succesvol is bij vrouwen met het syndroom van Turner.

Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met de patiëntenvereniging Turner Contact Nederland.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.radboudumc.nl/trials/turner

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen