Onderzoek: mogelijk minder complicaties na openhartoperaties

Array

Het Catharina Ziekenhuis heeft deze week een grootschalig onderzoek gestart met een nieuw middel dat ontwikkeld is om mogelijke complicaties zoals nierfalen bij openhartoperaties te voorkomen. In een kleinschalig vooronderzoek met dit middel zijn in Eindhoven al goede ervaringen opgedaan. Tijdens een extreme belasting, zoals een openhartoperatie, maken patiënten van nature zelf te weinig van dit eiwit aan. De eerste patiënt is inmiddels behandeld in het Catharina Ziekenhuis binnen het onderzoek dat wereldwijd wordt uitgevoerd onder 1250 hartchirurgie patiënten.

 

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland waar wekelijks tientallen openhartoperaties worden uitgevoerd. Hartchirurg dr. Erwin Tan: “Wij zijn continu bezig om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. De acute nierschade die in sommige gevallen ontstaat bij een langdurige hartoperatie willen we ook kunnen voorkomen, want dit kan namelijk een verminderde kwaliteit van leven als gevolg hebben. Met dit geneesmiddel kan mogelijke nierschade voorkomen worden.”

Het internationale onderzoek wordt geleid door de cardiothoracale afdeling van het National University Hospital in Singapore en staat onder leiding van prof. Kofidis. Kofidis: “Na hun eerdere positieve ervaringen met dit eiwit (RESCAP) is het goed om te zien dat het Catharina Hart- en Vaatcentrum als eerste nu de studie begint.”

RESCAP (RESCuing alkalische Phosphatase) is een eiwit dat van nature voorkomt in het lichaam en bescherming biedt tegen schade die ontstaat bij een verminderde doorbloeding van weefsels en organen, zoals de darmen en het hart. Bij langdurige operaties kan een tekort aan dit natuurlijke eiwit ondervangen worden met het nieuwe middel RESCAP, dat ontwikkeld is door Alloksys Life Sciences BV uit Wageningen.

Ruud Brands, president en oprichter van Alloksys is blij dat de grote internationale studie met RESCAP is begonnen. Brands: “Dit topklinische Eindhovense ziekenhuis is ook betrokken geweest bij goed verlopen eerdere studies naar de effecten van RESCAP. De uitkomsten hiervan waren aanleiding tot het opzetten van deze multicenter fase 3 studie. Opnieuw zal het toonaangevende Catharina Hart- en vaatcentrum dus een wezenlijke bijdrage leveren aan dit onderzoek.” Deze studie is mogelijk gemaakt met medewerking van zowel de Nederlandse overheid als een Singaporees farmaceutisch bedrijf.

Prof. Kofidis geeft aan dat in Singapore het aantal patiënten dat complicaties tijdens en na de operatie krijgt nog steeds in aantal toeneemt en dat er een grote medische behoefte is aan middelen die deze ernstige complicaties kunnen voorkomen of remmen. Kofidis: “Wij zijn verheugd dat we ook in Europa met een aantal gerenommeerde klinieken kunnen samenwerken.”

Bron: Catharina Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen