Er ging een wereld voor me open

0
614

“Mijn vader is in zichzelf gekeerd, ik kan nauwelijks zien wat hem nog raakt. En vanmiddag zag ik hem zo genieten, meegaan in de dans.” Anita (57) ontdekte een ander beeld van haar vader (88) tijdens de voorstelling van PRA Muziektheater. “Dankzij de dansers en de muziek ging er een wereld voor me open. En voor mijn vader, echt letterlijk. Hij kwam uit zijn binnenwereld tevoorschijn, maakte contact. Het was zo bijzonder om mee te maken.”

Simpel verlangen

PRA muziektheater maakt voorstellingen in zorglocaties. Jonge professionele dansers en muzikanten gaan een aantal weken met de bewoners en ouderen uit de buurt op onderzoek uit: samen bewegen, muziek maken, dansen. Jong en oud leren elkaar goed kennen en vertrouwen. Ze nodigen vervolgens familie, vrienden, buurtbewoners en verzorgenden uit voor een gezamenlijke presentatie in de vorm van een voorstelling, getiteld SIMPEL VERLANGEN.

Tournee door Brabant

In november en december reist PRA langs zorglocaties in Brabant. PRA laat zien waar het momenteel actuele begrip ‘positieve gezondheid’ over gaat: een mens is meer dan zijn beperkingen. “Dans en muziek maken mogelijk dat ouderen grenzen verleggen, mogelijkheden onderzoeken en contact maken met anderen.” legt initiatiefnemer Monique Masselink uit. “Het is ontroerend om te zien hoe ouderen, verzorgenden en familie genieten.” Ook zorgprofessionals zijn onder de indruk: “Simpel Verlangen laat zien dat we elkaar nodig hebben. Dat de ander je letterlijk steunt, opvangt, naar je luistert en je lief heeft, het is fantastisch!”

Simpel Verlangen werd in Helmond georganiseerd in samenwerking met de gemeente Helmond en Kunstkwartier. Door het project willen de partijen de deuren openzetten naar een duurzame samenwerking tussen de zorg- en de kunstsector.

Cinema Senior Award

PRA MUZIEKTHEATER uit Amsterdam combineert kunst en zorg en is een voorloper op het gebied van dans en ouderen. Er wordt gewerkt met professionele dansers en musici. Bij de projecten worden jongere generaties, zoals scholieren of studenten uit het kunstvakonderwijs, betrokken. De PRA-productie KIJK IN MIJN OGEN! bracht in vorige jaren veel teweeg en heeft de Cinema Senior Award gewonnen. www.pramuziektheater.nl