Jaarlijkse Bijwerkingenweek van start

Array

Deze week vragen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb extra aandacht voor het melden van mogelijke bijwerkingen van medicijnen. De campagne bestaat uit korte animatiefilmpjes, infographics en radiospotjes. Met #mijnbijwerking wordt de hele week via Facebook en Twitter aandacht gevraagd voor het melden van mogelijke bijwerkingen van medicijnen.

Zelfzorgmiddelen
In de Bijwerkingenweek is er dit jaar extra aandacht voor het melden van mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van zelfzorgmiddelen. Dit zijn middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de supermarkt, drogist of apotheek. Ook bij gebruik van zelfzorgmiddelen kunnen bijwerkingen ontstaan. Het risico hierop is kleiner als de aanwijzingen in de bijsluiter en op de verpakking goed worden opgevolgd.

Waarom is melden belangrijk?
Voordat een medicijn wordt geregistreerd en voor patiënten beschikbaar komt, beoordeelt het CBG of het werkt en veilig is. Mogelijke bijwerkingen komen naar voren tijdens onderzoek voordat het medicijn wordt toegelaten. Deze bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter van het medicijn. Ook kunnen er nog onbekende bijwerkingen ontstaan nadat het medicijn is toegelaten. Als het medicijn eenmaal op de markt is dan blijven het CBG en Bijwerkingencentrum Lareb het medicijn goed in de gaten houden. Door meldingen te verzamelen over (on)bekende bijwerkingen komt er steeds meer kennis beschikbaar.

Hoe melden?
Bijwerkingen kunnen gemeld worden via www.mijnbijwerking.nl of de Bijwerking app.

Over de campagne
De Bijwerkingenweek is een jaarlijks terugkerende campagne om aandacht te vragen voor het melden van mogelijke bijwerkingen van medicijnen. Dit jaar doen 21 landen mee aan de campagne. In Nederland wordt de Bijwerkingenweek georganiseerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en Bijwerkingencentrum Lareb.

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen