Friezen en Drentenaren dineren het vaakst met aardappelen en volkoren producten

Array

Aardappelen, volkoren pasta of zilvervliesrijst staan het vaakst op tafel in Friesland en Drenthe. Dat blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting, dat de resultaten van 26.000 ingevulde Hoe Gezond Is Jouw Buik-testen analyseerde. De test kijkt naar inname van vezels, vocht en beweging. Deelnemers krijgen met negen vragen meer inzicht in hun leefstijl. 

Uit de analyse blijkt dat Nederlanders massaal te weinig vezels eten. “Dit is in lijn met eerder onderzoek, waaruit blijkt dat driekwart van de Nederlanders te weinig vezels eet. Vezels zitten in groenten, fruit en volkorenproducten en zijn belangrijk voor het gezond houden van je spijsvertering”, aldus directeur Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting. Slechts 19 procent van de respondenten geeft in de test aan zeven dagen per week de aanbevolen 250 gram groenten te halen. En 23% rapporteert dat zij zeven dagen per week de dagelijkse aanbevolen twee stuks fruit eten. Ook in volkoren producten valt nog veel winst te behalen: slechts de helft van de respondenten eet deze producten zeven dagen per week.

Hoe ouder, hoe gezonder?

Vrouwen scoren voornamelijk op vezels, maar ook op vochtinname en beweging over het algemeen beter dan mannen. Ook valt op dat hoe ouder de respondent, hoe vaker men zeven dagen per week twee stuks fruit, voldoende groenten en regelmatig volkorenproducten eet.

Gelderland beste vezelprovincie

Ook vergelijkt de stichting de resultaten per provincie. Gelderland komt daarbij gemiddeld genomen het beste uit de bus. Voor inwoners van Limburg valt nog de meeste winst te behalen. De onderlinge verschillen tussen provincies zijn niet erg groot, maar het verschil zit hem met name in de manier waarop men vezels binnenkrijgt. Zo verschilt met name de avondmaaltijd per provincie. Inwoners van Friesland en Drenthe eten de meeste aardappelen en volkorenproducten (ca. 83%). Terwijl deze producten bij de inwoners van Limburg en de Randstedelijke provincies (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) minder populair zijn.

30 tot 40 gram vezels

De aanbevolen hoeveelheid vezels is 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen. Tool: “Die norm lijkt voor velen hoog, maar het is heel goed mogelijk om deze te halen. Door bewust te leven, volkoren producten op het menu te zetten én wat vaker groente en fruit tussendoor te nemen kom je een heel eind.”

Hoe gezond is jouw buik?

De Maag Lever Darm Stichting lanceerde vorig jaar een online test op hoegezondisjouwbuik.nl, waarin vezelinname, vocht en beweging wordt uitgevraagd. Dit resulteert in een score van 0 tot 5 sterren. De test is door ruim 26.000 respondenten ingevuld. Op het platform staan naast de test ook inspiratie en tips voor een vezelrijke leefstijl.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen