Kinderserie Circus Noël ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden

0
646
Fotocredits: Phanta Basta!
Fotocredits: Phanta Basta!

Vanaf woensdag 6 december zendt NPO Zapp de kinderserie Circus Noël (AVROTROS) uit. De serie over de avonturen van een jongen die onverwachts aan het werk gaat in een circus wordt aangeboden met audiodescriptie. Audiodescriptie biedt de visueel beperkte kijker de kans om ook tv-programma’s te volgen waarin weinig of niet wordt gesproken, maar waar wel veel in beeld gebeurt.

 

Eerder werden bij NPO Penoza (KRO-NCRV), Flikken Rotterdam (AVROTROS), Boer Zoekt Vrouw Internationaal (KRO-NCRV) al met audiodescriptie aangeboden.

Audiodescriptie

Bij audiodescriptie beschrijft een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Door deze extra uitleg is het verhaal veel beter te volgen. Elementen die beschreven worden zijn bijvoorbeeld personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepalingen en ontwikkelingen in de verhaallijn. Als een programma deze service heeft, is aan het begin een audiologo te horen. Via de app Earcatch is de audiodescriptie synchroon met de uitzending te beluisteren. Het voordeel van deze gratis app is dat de omgeving van de gebruiker niet verplicht hoeft mee te luisteren met de audiodescriptie. Deze wordt namelijk apart aangeboden via de hoofdtelefoon van de gebruiker.

Meer over de app Earcatch: http://earcatch.nl/

Circus Noël

De kinderserie vertelt het verhaal van Victor en Tonie. Victor komt uit Brazilië en verblijft illegaal in Nederland. Hij kan maar niet aarden in Nederland en wil niet naar school. Als hij weer eens spijbelt, stuit hij op Circus Noël, een kleurrijk familiecircus dat elk jaar toewerkt naar de grote Kerstshow. Victor wordt betrapt op het circusterrein en vernielt op zijn vlucht een duur kostuum. Om de schade te vergoeden gaat hij als stalknecht aan de slag bij het circus. Hij ontdekt dat de verwaande zoon van de circusdirecteur Tonie hoogtevrees heeft. Niet handig als je als geblinddoekte koorddanser de grote slotact bent van de Kerstshow. Tonie op zijn beurt ontdekt het geheim van Victor, zijn illegale verblijf in Nederland. Vanuit een gewapende vrede groeit langzaam een vriendschap.

Vanaf woensdag 6 december is Circus Noël om 17:55 uur te zien op NPO Zapp.

 

Fotocredits: Phanta Basta!

Vorig artikelStaatssecretaris Blokhuis zet vaart achter aanpak mensen met verward gedrag
Volgend artikelTrotse huisartsen bij opening Spoedpost
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.