Tandprothetici en patiënt slepen VGZ voor de rechter

Array

De Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) en een cliënt van VGZ slepen de zorgverzekeraar voor de rechter omdat die weigert het aanbrengen van kunstgebitten op implantaten door een tandprotheticus te vergoeden. Hierdoor kunnen patiënten niet terecht bij hun eigen behandelaar en dreigen ze behandelingen uit te stellen.

De beroepsvereniging, waarbij 500 tandprothetici zijn aangesloten, steunt de rechtszaak die is aangespannen door een 70-jarige slecht mobiele patiënt uit Kerkrade. Door de weigering van VGZ kan de man niet langer thuis behandeld worden door zijn vaste tandprotheticus. De zaak dient begin volgend jaar bij de rechtbank Arnhem.

VGZ weigert al sinds 2017 om behandelingen van de tandprotheticus te vergoeden. De ONT benadrukt dat het een wettelijk erkend beroep is binnen de eerstelijnszorg, waar patiënten zonder verwijzing heen kunnen. Tandprothetici zijn gespecialiseerd in het aanmeten, vervaardigen en aanbrengen van kunstgebitten, prothesen en andere uitneembare voorzieningen in de mond. Volgens de Zorgverzekeringswet zijn zorgverzekeraars verplicht deze behandeling te vergoeden. Volgens ONT handelt VGZ dan ook in strijd met die wet. Het is de enige zorgverzekeraar in Nederland die deze behandelingen niet vergoedt. Grote zorgverzekeraars als Zilveren Kruis, CZ en Menzis, maar ook kleinere als Zorg & Zekerheid, ONVZ en De Friesland doen dat wel.

Volgens VGZ is een tandprotheticus niet bevoegd en moet dit soort zorg via de tandarts lopen. Met name oudere patiënten met een kunstgebit hebben echter vaak geen tandarts meer. De ONT heeft de zorgverzekeraar herhaaldelijk gesommeerd terug te komen op haar standpunt, maar VGZ weigert dit. Nu de zorgverzekeraar heeft aangekondigd dit beleid in 2018 voor te zetten, stapt de beroepsvereniging naar de rechter.

Volgens de ONT dupeert VGZ op deze wijze patiënten die vaak al jarenlang bij dezelfde tandprotheticus komen en die opeens hun kunstgebit niet meer vergoed krijgen. Terwijl die specialist nu juist de benodigde deskundigheid heeft. De patiënt uit Kerkrade kreeg zelfs zorg aan huis, iets wat tandartsen zelden doen.

,,VGZ sluit een hele beroepsgroep uit op de verkeerde gronden. Met name de hinder die dat oplevert voor patiënten is voor ons doorslaggevend”, stelt directeur Marnix de Romph van de ONT. ,,Dit is gewoon verzekerde zorg die VGZ verplicht moet vergoeden. Wij begrijpen dit oprecht niet. Daarom moet de rechter zich er maar over uitspreken.”

De dagvaarding aan VGZ is vandaag verstuurd. De zittingsdatum moet nog bepaald worden, maar de ONT verwacht dat de zaak in het eerste kwartaal van 2018 voor de rechter zal komen.

Bron: ONT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen