VMCE: Menzis dupeert patiënten met eczeem

Zorgverzekeraar Menzis dupeert stelselmatig patiënten met een ernstige vorm van constitutioneel eczeem, zo meldt de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem. In tegenstelling tot andere zorgverzekeraars wil Menzis noodzakelijke verbandmiddelen voor mensen met constitutioneel, ook wel atopisch eczeem genaamd, niet vergoeden. Deze maatregel treft ook (jonge) kinderen die kampen met deze huidaandoening.
Sinds begin 2016 keurt Menzis declaraties van reeds geleverde verbandmiddelen toch af en laat patiënten achteraf zelf opdraaien voor de kosten. VMCE heeft tientallen gedupeerden bijgestaan met bezwaarprocedures, en in sommige gevallen is Menzis alsnog overgegaan tot vergoeding. Soms pas anderhalf jaar nadat de verbandmiddelen waren geleverd.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een veelvoorkomende huidziekte. Meestal is deze mild van aard. Maar er is een kleine groep patiënten die de aandoening in een moeilijk behandelbare vorm heeft. Voor volwassenen zijn er meer behandelmogelijkheden dan voor (jonge) kinderen. Vandaar dat bij kinderen met veel jeuk de zogenoemde krabpakken worden voorgeschreven. Menzis weigert deze echter te vergoeden.

Verbandmiddelen en Krabpakken

Deze krabpakken en verbandmiddelen zijn gemaakt van speciale, gladde vezels en hebben geen naden omdat naden en ruwere vezels de huid extra kunnen irriteren. Irritatie door kleding en/of verbandmiddelen zorgen voor jeuk. En deze verbandmiddelen en krabpakken zijn juist ontwikkeld om krabben tegen te gaan zijn. Daarnaast optimaliseren krabpakken en speciale verbandmiddelen de zalftherapie en absorberen ze het wondvocht. De krabpakken en verbandmiddelen bedekken soms het gehele lichaam, zoals bijvoorbeeld een overall voor (kleine) kinderen. Of bedekken slechts een deel van het lichaam, zoals een luierpak. Deze verbandmiddelen worden voorgeschreven door een arts of andere zorgverlener volgens de richtlijn constitutioneel eczeem.

Machtigingsprocedure verbandmiddelen Menzis
Menzis hanteert sinds halverwege 2016 een machtigingsprocedure voor verbandmiddelen. Dat betekent dat de patiënt altijd van tevoren toestemming moet vragen. Alleen, deze wordt eigenlijk nooit gegeven. Het betreft vele honderden patiënten. Menzis geeft een keur van redenen om de middelen niet te vergoeden. Een greep uit de vele redenen:
  • Je kunt bij een baby een sokje of een washandje om de handjes binden tegen het krabben.
  • Een katoenen pyjama van de HEMA volstaat ook.
  • Een strakke legging en een T-shirt van katoen kunnen net zo goed.
  • Het voorschrift voldoet niet aan de richtlijn eczeem.
  • Op het voorschrift staat ‘nattend eczeem’ en dat is geen constitutioneel eczeem.
  • We vinden het gewoon te duur.
Kies een andere verzekeraar

Daarom adviseert de VMCE mensen met eczeem die (mogelijk) deze verbandmiddelen moeten gebruiken zich te verzekeren bij een andere verzekeraar dan Menzis en zijn labels (AnderZorg, Azivo, HEMA, FNV). Want alle andere verzekeraars vergoeden deze verbandmiddelen wel, zij het onder voorwaarden en met maximum-aantallen. Iets dus om op te letten bij de keuze voor een zorgverzekeraar in 2018.

Bron: VMCE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen