Cognitieve therapie helpt niet na afvallen

Array

Je gewicht op peil houden nadat je bent afgevallen, is moeilijk. Ook voor mensen met diabetes type 2. Cognitieve gedragstherapie helpt hier helaas niet bij, is de conclusie van het onderzoek van diëtist Kirsten Berk. Ze promoveert op 29 november aan het Erasmus MC.

Door gewicht  te verliezen kunnen mensen met diabetes type 2 hun risico op hart- en vaatziekten verlagen. Maar het is moeilijk om de kilo’s eraf te houden, mensen komen vaak na verloop van tijd weer aan. Daarom onderzocht diëtist Kirsten Berk of cognitieve gedragstherapie helpt bij het behouden van het gewichtsverlies.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een vorm van psychotherapie. Bij deze therapie kijk je samen met een therapeut wat je voor gedachten hebt over je eetgewoonten. De therapeut leert je vervolgens om gedachten die niet helpen en je slecht laten voelen, om te buigen naar ‘helpende’ gedachten.

Het onderzoek

In het onderzoek volgden 206 volwassenen met diabetes type 2 en een BMI hoger dan 27, acht weken lang een Very Low Calorie dieet. Dit is een dieet  van 750 calorieën per dag. De 12 weken daarna kregen ze een dieet van 1100 tot 1300 calorieën per dag. De deelnemers die 5% of meer van hun gewicht verloren, werden in twee groepen verdeeld: de ene groep kreeg de gebruikelijke zorg, de andere groep kreeg 17 sessies met cognitieve gedragstherapie.

Geen verschil

Na twee jaar waren de deelnemers nog steeds een deel van hun gewicht kwijt. Hun risico op hart- en vaatziekten was daardoor kleiner, ze hadden minder insuline nodig en hadden minder last van depressie en moeheid. Maar beide groepen hadden de helft van hun verloren gewicht weer terug, er was hierbij geen verschil tussen de groepen. De cognitieve gedragstherapie hielp dus niet om het gedragsverlies te behouden.

Dit resultaat is een teleurstelling, maar ook belangrijk dat het is uitgezocht. We weten nu dat deze therapie niet hoeft te worden ingezet om gewichtsverlies te behouden. Meer onderzoek is nodig om te bekijken wat dan wel helpt.

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Bron: Diabetesfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen