Kijken naar wat een kind wél kan

Array
Zorg Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsproblemen van Kempenhaeghe in basispakket

Het College voor de Zorgverzekeringen heeft onlangs de activiteiten van het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen van Kempenhaeghe aangemerkt als medisch specialistische zorg die vergoed wordt uit het basispakket.

Klinisch neuropsycholoog en programmaleider dr. Jos Hendriksen: “Leren doe je met je brein en als dat brein door een ziekte is aangedaan is er een verhoogd risico op leerstoornissen. Daarbij kunnen we via specialistisch onderzoek helpen. We kijken naar wat een kind wél kan. Het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen (afgekort CNL) is gespecialiseerd in onderzoek naar de leercapaciteiten en ontwikkelmogelijkheden van kinderen en jongeren met een neurologische aandoening, zoals een spierziekte maar ook bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking. Sinds de oprichting in 2008 hebben we meer dan 1.400 kinderen en jongeren geholpen om zich op het vlak van leren zo goed mogelijk te ontwikkelen. Toekenning door zorgverzekeraars van de financiering zien we als een erkenning van onze expertise en van de behoefte waaraan we voldoen.”

Bundeling van unieke expertise

Kinderen van wie de ouders of de arts weten of vermoeden dat er een neurologische oorzaak is voor stoornissen op het gebied van leren en ontwikkeling van een kind, kunnen in Kempenhaeghe terecht. Kempenhaeghe werkt in deze nauw samen met Maastricht UMC+. In de gespecialiseerde multidisciplinaire diagnostiek wordt expertise op het gebied van kinderneurologie en klinische neuropsychologie bij elkaar gebracht. Daarnaast worden waar nodig disciplines ingeschakeld voor neurodidactisch, paramedisch of klinisch neurofysiologisch onderzoek. Ook zijn de lijnen met de andere centra van Kempenhaeghe – op het gebied van epilepsie en slaapgeneeskunde – kort, zo ook met de onderwijsexpertise van De Berkenschutse, de aan Kempenhaeghe gelieerde school voor speciaal onderwijs.

Landelijke erkenningen

Het Centrum voor Neurologische Leer- en ontwikkelingsstoornissen heeft landelijke erkenning als expertisecentrum op het gebied van de neurologische ziekten Duchenne spierdystrofie en neurofibromatose type 1.

Bron: Kempenhaeghe

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen