Wachtlijsten Veilig Thuis organisaties blijven punt van zorg

Kwaliteit meeste Veilig Thuis organisaties inmiddels voldoende; wachtlijsten blijven punt van zorg

Van de 26 Veilig Thuis organisaties is de kwaliteit van 21 inmiddels voldoende; vijf organisaties scoren nog matig. Dit is het resultaat van onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting. De inspectie blijft bezorgd over het voortbestaan van wachtlijsten bij vijf organisaties en heeft haar bevindingen per brief doen toekomen aan alle Colleges van Burgemeester en Wethouders van alle gemeenten.

De inspectie voert stapsgewijs toezicht uit naar de kwaliteit van Veilig Thuis. Stap 1 is in 2015 uitgevoerd bij alle 26 Veilig Thuis organisaties. Het toezicht richtte zich op de thema’s (wettelijke) randvoorwaarden, veiligheid en organisatie. Stap 2 is in de eerste helft van 2017 uitgevoerd. Bij dit toezicht ging het om de kwaliteit van het doen van onderzoek en het inzetten van vervolgtrajecten.

Tijdens dit tweede toezicht bleek dat de Veilig Thuis organisaties een positieve ontwikkeling hadden doorgemaakt. Bij veertien van de 26 organisaties werd stap 2 direct als voldoende beoordeeld, tien scoorden matig en twee waren onvoldoende.

Herbeoordeling stap 2

In oktober en november 2017 ging de inspectie na of de twaalf Veilig Thuis organisaties die eerder matig of onvoldoende scoorden inmiddels als voldoende kunnen worden beoordeeld. Daartoe werden audits over de voortgang van de verbetermaatregelen beoordeeld, werd soms aanvullende informatie opgevraagd of een beperkte hertoets uitgevoerd.

Bij de twee organisaties die eerder onvoldoende scoorden werd een volledige hertoets uitgevoerd:

Oordeel

Uit de audits en hertoetsen blijkt dat inmiddels zeven van de twaalf organisaties voldoende scoren. Vijf Veilig Thuis organisaties zijn nog matig. Deze organisaties hebben een wachtlijst voor het starten van onderzoek. Als oorzaken van de wachtlijsten noemen de organisaties onder meer de toename van het aantal meldingen, het onvoldoende inspelen op het ontstaan van piekmomenten, nog onvoldoende samenwerking met het veld en een tekort aan geschikt personeel.

Gezien de cruciale positie van Veilig Thuis in de strijd tegen kindermishandeling, ouderenmishandeling en huiselijk geweld acht de inspectie een wachtlijst bij Veilig Thuis zeer risicovol.

Verder constateert de inspectie dat ondanks herhaald aandringen van de inspectie en toezeggingen vanuit de betreffende Veilig Thuisorganisaties er nog steeds geen sprake is van een landelijke dekking van de 24/7 bereikbaarheid van vertrouwensartsen.

Vervolg

De inspectie verwacht van de Veilig Thuis organisaties en de verantwoordelijke gemeenten dat actief zicht wordt gehouden en zo nodig sturend wordt opgetreden als er wachtlijsten ontstaan.

Tevens verwacht de inspectie dat de Veilig Thuis organisaties en de gemeenten actief zorg dragen voor de realisatie van de 24/7 bereikbaarheid van de vertrouwensartsen.

De inspectie volgt de voortgang van de verbetermaatregelen bij de Veilig Thuis organisaties die nog matig scoren op stap 2 van het toezicht. Indien de inspectie constateert dat een Veilig Thuis organisatie een wachtlijst heeft, zal de inspectie hierover in gesprek gaan met de Veilig Thuis organisatie en de betrokken gemeenten. Indien nodig treft de inspectie maatregelen.

Bron: IGJ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen