Ook de trap op als je slecht ter been bent

Array
Fysiotherapeuten uit Zeewolde winnen Het Beste Zorgidee 2017

De Trapleuningverlenger van Jeremy en Joël Blom is door het Nederlandse publiek verkozen tot Het Beste Zorgidee van 2017. De fysiotherapeuten uit Zeewolde ontvingen dinsdag een startkapitaal van 10 duizend euro uit handen van jurylid Pieter van den Hoogenband. De Trapleuningverlenger zorgt ervoor dat mensen die slecht ter been zijn makkelijker de trap op kunnen komen.

Als fysiotherapeut komen de broers Jeremy en Joël Blom regelmatig bij mensen thuis. Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen, is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. Zij merken dat bij bijvoorbeeld mensen met een nieuwe knie of heup, of ouderen die zijn gevallen, de trap een enorm struikelblok is. “De leuning is een cruciaal hulpmiddel”, legt Jeremy uit. “Maar deze is meestal niet lang genoeg. Dat betekent dat mensen zich bij de laatste twee treden niet meer kunnen optrekken.”

Ons zorgstelsel is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. Jeremy en Joël zien helaas steeds vaker mensen die weken tot maandenlang met een washandje gewassen worden, omdat zij het laatste stukje trap niet veilig op kunnen komen en daardoor niet naar de badkamer kunnen.

Zij bedachten hier een simpele en doeltreffende oplossing voor: de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee – het woord zegt het al – de trapleuning wordt verlengd. Met behulp van de computer maakten zij een prototype dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is.

“Ik denk dat veel mensen dit probleem zullen herkennen,” meent jurylid Pieter Hasekamp: “Als je de trapleuning nodig hebt om naar boven te lopen, dan is die laatste trede toch lastig als de leuning ophoudt. De Trapleuningverlenger lijkt me een erg praktische oplossing.”

480 ideeën, 3.600 keer gestemd

De finale van de tiende editie van Het Beste Zorgidee werd gepresenteerd door voormalig hockeyster Elsemieke Havenga. De jury van de zorginnovatiewedstrijd koos de drie finalisten uit bijna vijfhonderd inzendingen, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen. Afgelopen weken werden er zo’n 3.600 stemmen uitgebracht.
De jury bestond uit Louise Gunning (universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam), Pieter van den Hoogenband (olympisch zwemmer) Pieter Hasekamp (directeur-generaal bij het ministerie van Financiën) en Erno Kleijnenberg (voormalig bestuursvoorzitter ONVZ).

Winnaar 2016 in de app-store
De winnaar van 2016, de YoHo-app, is sinds medio 2017 te downloaden in de Apple App Store en in de Google Playstore voor Android. De app koppelt hulpbehoevende senioren aan jongeren die een bijbaantje zoeken. Wel is de YoHo-app vooralsnog alleen te gebruiken in en om Lemmer. Het is de bedoeling dat dit in een later stadium wordt uitgebreid naar heel Nederland.

Over Het Beste Zorgidee
Het Beste Zorgidee is de eerste wedstrijd waar zowel aan patiënten en consumenten als zorgverleners zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De wedstrijd werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd.

Over ONVZ
ONVZ is een vereniging zonder winstoogmerk waar het belang van verzekerden voorop staat. De verzekeraar helpt en inspireert zijn leden bij een goed en een gezond leven. Uiteraard is ONVZ er voor wie ziek is en zorg nodig heeft, maar ook voor wie gezond is en dat wil blijven. ONVZ biedt uitsluitend restitutieverzekeringen. Met die vrije zorgkeuze kan ONVZ ook daadwerkelijk de beste zorg bieden met de beste specialist die bij iemands zorgvraag past. Uit onafhankelijk onderzoek van GfK blijkt dat ONVZ van alle verzekeraars het meest door verzekerden wordt vertrouwd. Meer informatie staat op de website van ONVZ.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen