Parkeerprijzen bij ziekenhuizen nog steeds hoog ondanks kamervragen

Array

Waarom zijn de parkeerkosten bij ziekenhuizen zo hoog? Hier werden afgelopen jaar kamervragen over gesteld. Vanwege deze vragen werd er vorig jaar onderzoek gedaan naar de parkeerprijzen bij meer dan 90 ziekenhuizen in Nederland. Daar kwam uit voort dat bij slechts 5 ziekenhuizen in Nederland er gratis geparkeerd kon worden, en bij sommige ziekenhuizen de prijzen hoog kunnen oplopen. Hierop volgden er wederom kamervragen. Inmiddels zijn we een jaar verder; wat is er gebeurd met de parkeerprijzen bij ziekenhuizen naar aanleiding van dit debat?

 

Uit nieuw onderzoek van kortingscode.nl blijkt dat de prijzen verder zijn gestegen. Dit ondanks het feit dat je nu bij 7 ziekenhuizen gratis kan parkeren. We kunnen dus simpelweg concluderen dat de kamervragen weinig tot niets teweeg hebben gebracht. In de Randstad is men het duurste uit. In Noord-Holland betaal je gemiddeld €2,07 per uur, in Utrecht €2,05 en Zuid-Holland €1,77. Zeeland, Drenthe en Limburg komen het voordeligste uit de bus.

Parkeerkosten (p/u) per ziekenhuis

Gemiddelde tarieven (p/u) per provincie

Per stad gezien zijn de parkeertarieven per uur in Amsterdam wederom het duurst. Van de 4 duurste ziekenhuizen staan er 3(!) in Amsterdam. Het Havenziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maken de top 5 af, tezamen met Medisch Spectrum Twente. Bij het Havenziekenhuis in Rotterdam steeg de prijs het hardst met €0,70 per uur extra.

Top 5 duurste ziekenhuizen per uur:
  1. OLVG-Oost (Amsterdam) €4,- p/u
  2. VUmc (Amsterdam) €3,53 p/u
  3. Havenziekenhuis (Rotterdam) €3,20 p/u
  4. AMC (Amsterdam) €3,- p/u
  5. Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) & Medisch Spectrum Twente (Enschede)  €2,70

Wat betreft dagkaarten ben je in het Havenziekenhuis in Rotterdam het duurst uit met €45,- per dag, het OLVG volgt met €36,- en bij het VU heb je een dagkaart voor €30,-.

De enige reactie op de discussie van vorig jaar lijkt te zijn gekomen van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis, die het parkeren gratis heeft gemaakt, mits gebruik van parkeerschijf.

Gratis parkeren is slechts mogelijk bij 7 van de 92 ziekenhuizen:

  • Wilhelmina Ziekenhuis (Assen)
  • Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis (Dirksland)
  • Refaja Ziekenhuis (Stadskanaal)
  • ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen (Terneuzen)
  • VieCuri Medisch Centrum (Venray)
  • ETZ Waalwijk (Waalwijk)
  • Röpcke-Zweers Ziekenhuis (Hardenberg)
Tips om te besparen op je parkeerkosten bij ziekenhuizen:
  • Sommige ziekenhuizen bieden met een weekkaart een goedkoop alternatief als je langer dan 24 uur parkeert.
  • Wanneer een spreekuur uitloopt kan je soms vragen om een gratis uitrijkaart bij de receptie. Bij sommige ziekenhuizen geven ze een korting wanneer men lang moet wachten.
  • Voor patiënten worden er soms goedkopere tarieven gehanteerd dan voor bezoekers. Informeer hiernaar bij de receptie.

Het complete onderzoek is hier te vinden: Parkeertarieven ziekenhuizen 2017

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen