Samenwerking op het gebied van de gynaecologische oncologie

Grote ziekenhuizen Nijmegen, Eindhoven en Maastricht zoeken elkaar op
Het Radboudumc Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Maastricht UMC+ gaan intensief samenwerken op het gebied van de gynaecologische oncologie. De samenwerking wordt vandaag in Maastricht tijdens een mini-symposium bekrachtigd.

Concentratie van (oncologische) zorg leidt tot een hogere kwaliteit. Dat blijkt onder meer uit rapporten van KWF Kankerbestrijding en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft dat uitgangspunt vertaald in richtlijnen die moeten leiden tot concentratie. Het Radboudumc en het Maastricht UMC+ hebben hierop geanticipeerd door de reeds bestaande samenwerking op het gebied van de gynaecologische oncologie te intensiveren. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft aangehaakt bij die samenwerking, zodat er nu gesproken kan worden van één gezamenlijk netwerk voor gynaecologische oncologie in Zuidoost-Nederland.

Meerwaarde

Bedoeling is om binnen dit netwerk steeds een optimale kwaliteit van gynaecologisch-oncologische zorg aan te bieden, zo dicht mogelijk in de omgeving van de patiënt. Bovendien moet in het samenwerkingsverband de doorontwikkeling van het vakgebied gegarandeerd worden door bundeling van expertise en het inrichten van een bovenregionaal, multidisciplinair overleg tussen medisch specialisten van de drie partijen.In dat overleg kan de complexere casuïstiek worden besproken. De meerwaarde van de samenwerking moet verder vooral gezocht worden in de (grotere) mogelijkheden van wetenschappelijk onderzoek. Door samenvoeging van onderzoekslijnen en door grotere patiëntaantallen wordt er een impuls gegeven aan het onderzoek, en komt het onderzoeksresultaat ook eerder beschikbaar voor de patiënt. Bovendien kan door de samenwerking gemakkelijker voldaan worden aan door de overheid en verzekeraars gestelde volume-eisen voor bepaalde zeldzame aandoeningen.

Drie locaties

Door de samenwerking ontstaat één netwerk voor gynaecologisch-oncologische zorg in Zuidoost-Nederland, waarbij de drie partijen die zorg zo breed mogelijk op de drie locaties aanbieden. Waar nodig zal de zorg geconcentreerd worden op één van de drie locaties. Op termijn kan uitwisseling van medewerkers plaatsvinden om de aan de patiënt te verlenen zorg zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen