Genomineerden Joke Smitprijs 2017 bekend

0
633

Angela Maas, Gloria Wekker of Soerin Narain. Wie van deze drie genomineerden krijgt maandag 11 december de Joke Smit oeuvreprijs uit handen van minister voor emancipatie Ingrid van Engelshoven? Anne Fleur Dekker, Dr. Nupur Kohli of De Oranjeleeuwinnen. Zij vormen de top drie van de online verkiezing voor de Joke Smit aanmoedigingsprijs.

De Joke Smitprijs is een tweejaarlijkse regeringsprijs die gaat  naar personen of organisaties die zich inzetten op het gebied van gendergelijkheid. De winnaar van de oeuvreprijs, die bepaald wordt door de jury, ontvangt een kunstwerk en een bedrag van €10.000. De prijs is vernoemd naar feminist Joke Smit (1933 – 1981). Met haar artikel ‘Het onbehagen bij de vrouw’, gaf ze, dit jaar precies 50 jaar geleden, het startsein voor de tweede feministische golf in Nederland.

Genomineerde oeuvreprijs

Angela Maas is hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud MC. Zij is door de jury genomineerd vanwege “haar niet-aflatende inzet voor gendersensitieve zorg.”

Gloria Wekker bekleedde lange tijd de leerstoel Gender en Etniciteit aan de Universiteit Utrecht. Wekker dankt haar nominatie vanwege “haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland.”

De derde genomineerde is Soerin Narain, oprichter van Stichting Vobis. Hij zet zich met zijn stichting in voor moeilijk bereikbare gezinnen met kinderen en met name Hindoestaanse meiden en jonge vrouwen in een kwetsbare positie. De jury is onder de indruk “van de vele thema’s die hij bespreekbaar maakt met aandacht voor de rol van vrouwen en mannen.”

Top 3 aanmoedigingsprijs

Voor de aanmoedigingsprijs komen personen of initiatieven in aanmerking die zich recentelijk hebben ingezet om een succesvolle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de positie van vrouwen in Nederland. De aanmoedigingsprijs is vanaf dit jaar een publieksprijs en wordt bepaald door een online verkiezing. In totaal is er de afgelopen maand bijna 10.000 keer gestemd. De stemming is nu gesloten.

De drie kandidaten met de meeste stemmen zijn, in willekeurige volgorde:

  • De Oranjeleeuwinnen: als Europees Kampioen zijn de Nederlandse voetbalvrouwen deze zomer doorgebroken. Ze zijn een rolmodel voor meisjes en jongens.
  • Anne Fleur Dekker: een feministische activiste die zich inzet voor de positie van vrouwen en onderdrukte groepen in de samenleving.
  • Dr. Nupur Kohli: jeugdarts die mensen aanzet om zowel fysiek als mentaal fit te worden, zij draagt hierdoor bij aan sterke gezonde gezinnen.
De jury

De jury bestaat uit Eva Jinek (voorzitter), Anna Nooshin (ondernemer en modeblogger), Dylan van Rijsbergen (publicist), Belle Derks (hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie) en Hassnae Bouazza (journalist).

Bron: Rijksoverheid

Vorig artikelBenoeming Fimke Wiersma tot manager Havenpolikliniek
Volgend artikelMasteropleiding Critical Care in september van start
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.