OLVG en Zilveren Kruis sluiten contract voor hiv-zorg op uitkomsten

Array

OLVG en Zilveren Kruis gaan een bijzondere samenwerking aan op het gebied van hiv-zorg. De kwaliteit van de hiv-zorg van OLVG is toonaangevend en daarom krijgt het OLVG de komende drie jaar een vast bedrag per patiënt per jaar. Het grote voordeel is dat er zo verder geïnvesteerd kan worden in een nóg betere kwaliteit van hiv-zorg.

360 graden behandeling

Het HIV behandelteam OLVG heeft samen met haar patiënten de belangrijkste gezondheidsuitkomsten vastgesteld en monitort deze uitkomsten om de kwaliteit van zorg te verbeteren. In het Hiv-behandelcentrum van OLVG krijgt de patiënt een 360 graden behandeling waarbij niet alleen op hiv wordt gefocust. De patiënt krijgt in een vroeg stadium ook inzicht in bijkomende (bijv. psychische en hartvaat) risico’s. Onder leiding van een team van specialisten krijgt de patiënt vervolgens een behandeling die hierop aansluit. Door deze aanpak worden bijkomende risico’s en daarmee gepaard gaande zorgkosten verminderd.

‘De beste uitkomst voor de patiënt is leidend bij OLVG. Dat Zilveren Kruis deze inspanning nu beloont met een contract waardoor we kunnen investeren in nóg betere hiv-zorg is een welkome aanwinst’, aldus Guido van den Berk, internist van OLVG.

 

Kwaliteit omhoog, kosten omlaag

Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis: ‘Met deze afspraken ligt de focus volledig op het verbeteren van de zorg voor onze verzekerden. Verbetert het OLVG de zorg door de gecoördineerde aanpak en dalen daardoor de kosten, dan mag het ziekenhuis een deel van de besparing behouden. Zo loont investeren in kwaliteit voor het OLVG en beheersen we samen de kosten.’

Zilveren Kruis heeft meerdere pilots lopen waarbij zorg ingekocht wordt op basis van uitkomsten van de zorg. Dit contract is een van de eerste resultaten.

Zorgbundel

Met het contract is het mogelijk om de zorg die door meerdere organisaties geleverd wordt, in een keer in te kopen. Dit wordt ook wel een zorgbundel genoemd. Op deze manier wordt innovatie gestimuleerd in plaats van belemmert omdat er geen declaratiecodes zijn voor nieuwe zorgvormen. Bij handhaving van het huidige kwaliteitsniveau mag OLVG een substantieel deel van de bespaarde zorgkosten vervolgens weer investeren in verdere ontwikkeling van de hiv-zorg. Het contract heeft een looptijd van 3 jaar.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen