Wetenschappelijke onderzoeksagenda voor Geriatrische Revalidatiezorg gelanceerd

Array

Vandaag lanceert ActiZ samen met Verenso, VUMC, MUMC en LUMC een gezamenlijke onderzoeksagenda voor Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ). Doel van deze agenda is om via wetenschappelijk onderzoek inzicht te krijgen op welke wijze de inzet van GRZ het meest effectief is en op welke wijze de meeste waarde kan worden toegevoegd voor cliënten door de inzet van GRZ.Geriatrische Revalidatiezorg is kortdurende, multidisciplinaire, op herstel gerichte zorg voor de groep van kwetsbare cliënten die na een ziekenhuisopname voor revalidatiebehandeling in een verpleeghuis worden opgenomen. Hierbij is het doel om deze cliënten terug te laten keren naar de thuissituatie.

Geriatrische Revalidatiezorg 

Om GRZ verder te professionaliseren en optimaal aan te laten sluiten bij de zorgvraag en –behoefte van de cliënt, is de onderzoeksagenda opgesteld. De agenda bevat zeven onderzoeksthema’s die gezamenlijk zijn vastgesteld door wetenschappers, beroepsverenigingen, zorgbestuurders en verzekeraars. Zo zullen de effecten van revalidatie in een verpleeghuis t.o.v. revalidatie in de eigen leefomgeving worden onderzocht. En de effecten van de inzet van GRZ bij cliënten met (beginnende) dementie. Maar ook de effecten van de inzet van ondersteunende technologie tijdens het revalideren zullen worden onderzocht.

Onderzoeksagenda

Karin Lieber, voorzitter bestuurscommissie GRZ bij ActiZ: “Het doel van deze samenwerking is verbetering van kwaliteit van de GRZ in Nederland met behulp van wetenschappelijk onderzoek. Hiertoe wordt in de eerste plaats een onderzoeksagenda opgesteld, die door belanghebbenden in de GRZ wordt onderschreven. Een tweede belangrijke activiteit in dit kader is het zoeken naar mogelijkheden om deze onderzoeksagenda te realiseren.”

Sinds 2013 maakt GRZ onderdeel uit van de zorgverzekeringswet en zijn er sinds de invoering grote stappen gezet: intensivering behandeling, met als gevolg kortere opnameduren en vaker terugkeer naar huis. Er is echter weinig (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar deze doelgroep, door deze onderzoeksagenda op te stellen geven we verder richting aan de ambitie van alle bij deze zorg betrokken
partijen.
Bron: ActiZ
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen