ZorgDomein vereenvoudigt de uitwisseling van zorginformatie

Eerste koppeling op basis van nieuwe standaard FHIR

Zorgverleners die een patiënt doorverwezen krijgen, willen alle relevante medische gegevens snel en foutloos in hun patiëntendossier hebben. En dat kan: door het dossier aan het verwijssysteem te koppelen. ZorgDomein maakt die koppeling nu veel eenvoudiger, en daarmee toegankelijk voor meer zorgverleners. Fysiotherapeuten die met het EPD softwaresysteem voor paramedici Fysiomanager werken, werken sinds deze maand als eerste met de nieuwe FHIR-koppeling.

ZorgDomein is in Nederland veruit de meest gebruikte manier om patiënten digitaal te verwijzen; negen op de tien huisartsen gebruiken het systeem. ZorgDomein heeft daarbij een koppeling met de meeste informatiesystemen, zowel bij de huisarts (of andere verwijzer) als bij de ontvanger: een zorginstelling of praktijk. Dankzij zo’n koppeling kan de huisarts de relevante patiëntgegevens met de verwijzing meesturen, die de zorginstelling automatisch in het eigen informatiesysteem kan verwerken.

 

Kwestie van minuten

Tot op heden werkten vooral grote zorginstellingen met zo’n koppeling, omdat de bouw en de implementatie veel tijd en moeite kostten. Daarin brengt ZorgDomein nu verandering met de introductie van een nieuwe koppeling, gebaseerd op HL7 FHIR. Deze gloednieuwe HL7-standaard is gebaseerd op webtechnieken. “Voorheen duurde de implementatie vele werkdagen, met FHIR is het een kwestie van minuten”, zegt Walter Balestra, CEO van ZorgDomein. “Dat is prettig voor de leverancier van het informatiesysteem en natuurlijk voor de zorgverlener zelf. Hij of zij kan de koppeling helemaal zelf activeren, zonder hulp van een servicedesk.”

 

Primeur voor Fysiomanager

De snelheid en het gemak van FHIR maken de koppeling nu ook bereikbaar voor eerstelijns zorgverleners, zoals paramedici en vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Fysiomanager, een EPD-softwaresysteem voor paramedici, heeft de primeur: eind november beschikken alle op ZorgDomein aangesloten fysiotherapeuten over een koppeling op basis van FHIR. Directeur Peter de Boer: “Bouwen met FHIR is wel een aparte tak van sport, zelfs voor een cloudapplicatie als Fysiomanager. Maar met de nodige ondersteuning van ZorgDomein ging het uiteindelijk toch vlot. En ik krijg erg enthousiaste reacties van praktijken die ermee werken.”

 

Zorgsector omarmt FHIR

FHIR, de nieuwste standaard die HL7 heeft uitgebracht, wint wereldwijd snel aan populariteit. Ook in de Nederlandse zorgsector: het programma MedMij, dat de bouw van de persoonlijke gezondheidsomgevingen faciliteert, omarmt deze standaard. Verder zijn momenteel 18 leveranciers van informatiesystemen op basis van FHIR een koppeling met ZorgDomein aan het bouwen. Naar verwachting gaat de FHIR-koppeling van Nedap Healthcare eind november live. Walter Balestra: “Daarmee komt snelle en foutloze informatie-uitwisseling binnen handbereik van een groot aantal zorgverleners: niet alleen in de eerste lijn, maar ook de sectoren VV&T en de GGZ.”

 

Bedrijfsprofiel ZorgDomein

ZorgDomein is opgericht in 2000 als een van de eerste digitale dienstverleners in de zorgsector. Inmiddels biedt ZorgDomein een onafhankelijk en innovatief digitaal platform, dat gebruikt wordt door vrijwel alle huisartsen en ziekenhuizen in Nederland. Dankzij ZorgDomein zijn zorgverleners beter geïnformeerd en kunnen ze beter met elkaar communiceren. ZorgDomein maakt vraag en aanbod transparant en biedt de patiënt meer keuzevrijheid; dat verbetert de zorg én houdt het betaalbaar voor iedereen. ZorgDomein Patiëntoverleg maakt deel uit van het digitale platform. ZorgDomein voldoet aan de hoogste standaarden op het gebied van digitale veiligheid.

Bron: Zorgdomein

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen