Ouderen beter in beeld met eHealth-module voor ouderenzorg

Array

Zorggroep ELZHA verbetert zorg voor kwetsbare ouderen met eHealth
Eén van de grootste zorggroepen van Nederland, Eerstelijns Zorggroep Haaglanden (ELZHA), zet eHealth in om de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken verder te verbeteren. De Module Ouderenzorg ondersteunt de hulpverleners om proactieve, persoonsgerichte en samenhangende zorg te leveren. ELZHA bedient met ruim 200 aangesloten huisartsen een zeer uiteenlopende populatie van ruim 460.000 patiënten. Recent heeft ELZHA deze oplossingen aangevuld met een module voor ouderenzorg.

Binnen de zorg voor kwetsbare ouderen is er sprake van complexe zorgvragen. Deze doelgroep heeft regelmatig te maken met meerdere aandoeningen en verschillende zorgverleners. Door de verscheidenheid aan systemen is goede onderlinge gegevensuitwisseling ingewikkeld. Met de vernieuwde Module Ouderenzorg van VitalHealth, die in nauwe samenwerking met zorgverleners uit de praktijk (waaronder medewerkers van ELZHA) ontwikkeld werd, werken een deel van deze regionale zorgverleners goed afgestemd samen.

De ouderenzorgmodule wordt landelijk al ingezet in ruim 200 huisartsenpraktijken. De module is samengesteld met behulp van een team van praktijkverpleegkundigen ouderenzorg, (wijk)verpleegkundigen, zorggroep managers en kaderartsen ouderengeneeskunde.

 

De ouderenzorgmodule biedt zorgprofessionals de gelegenheid om laagdrempelig samen te werken, waarbij de wens van de kwetsbare oudere centraal blijft staan en passende zorg geboden wordt.”, vertelt Jacqueline Keijser, Stafverpleegkundige bij ELZHA.

Zorgverleners die gebruik maken van de Module Ouderenzorg beschikken over een integraal dashboard. Dit dashboard bevat een overzicht van het persoonsgebonden zorgteam rondom kwetsbare ouderen, waarin op een veilige manier met elkaar gecommuniceerd kan worden. De zorgverleners uit het zorgteam kunnen direct uitgenodigd worden voor het GPO/MDO waarbij gebruik gemaakt kan worden van het opgestelde zorgbehandelplan. Naast het professionele zorgteam is er een overzicht beschikbaar voor het sociale netwerk van de zorggebruiker. De autorisatie voor de verschillende velden is gekoppeld aan de verschillende disciplines.

Data uit de Module Ouderenzorg, zoals bijvoorbeeld het journaal gekoppeld aan de episode ouderenzorg, chronische medicatie en laboratoriumuitslagen, kan eenvoudig worden opgehaald uit en teruggeschreven naar het HIS. Ook andere zorgverleners krijgen op basis van vooraf vastgelegde autorisatie toegang tot specifieke onderdelen van het dossier, bijvoorbeeld de wijkverpleegkundige of de specialist ouderengeneeskunde. Afhankelijk van autorisaties kunnen zij zelf consulten toevoegen, met het zorgbehandelplan werken, vragenlijsten afnemen of een multidisciplinair overleg plannen.

Bron: VitalHealth

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen