GroenLinks en D66: maak hiv-preventiemiddel PrEP beschikbaar

GroenLinks en D66 dienen gezamenlijk een voorstel in om de PrEP-pil, waarmee hiv-infecties voorkomen kunnen worden, voor risicogroepen beschikbaar te maken. 

Jaarlijks komen er in Nederland meer dan duizend hiv-infecties bij. Een groot deel hiervan kan voorkomen worden door gebruik van het medicijn PrEP. Dit medicijn wordt nu slechts aan een klein deel van de grootste risicogroepen verstrekt. Het gevolg hiervan is dat mensen PrEP zelf moeten aanschaffen. Het medicijn kost wel 550 euro per maand waardoor slechts een kleine vermogende groep nu in staat is het te gebruiken.

In de studie ‘AmPrEP’, uitgevoerd door de GGD Amsterdam, krijgen deelnemers het medicijn gratis en worden ze nauwkeurig gemonitord bij het gebruik van dit middel. De resultaten hiervan zijn tot nu toe veelbelovend. Daarom moet dit experiment landelijk uitgerold worden. Via een overbruggingsregeling zorgen de partijen ervoor dat PrEP voor risicogroepen beschikbaar wordt.
Veel andere landen zoals Noorwegen, Zuid-Afrika en Frankrijk vergoeden PrEP al langer. Het aantal hiv-besmettingen nam er enorm af. Daarbij tonen studies van de Erasmus Universiteit en de European Medicines Agency aan dat PrEP een veilig én kostenbesparend medicijn is tegen hiv. In 2018 komt de Gezondheidsraad pas met een advies over het medicijn. De verwachting is dat er daarna een definitieve regeling komt voor PrEP. GroenLinks en D66 willen hier niet op wachten en nu al meer zekerheid voor risicogroepen. Zodat we het aantal hiv-besmettingen terug kunnen dringen.
GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet: “Goede zorg is geen luxeproduct en moet voor iedereen beschikbaar zijn. Jaarlijks komen er nog altijd te veel hiv-besmettingen bij. We moeten alles op alles zetten om mensen tegen deze vreselijke ziekte te beschermen. En dus moeten we het medicijn PrEP beschikbaar maken voor risicogroepen.”
D66 Tweede Kamerlid Pia Dijkstra: “Nederland blijft achter. PrEP voorkomt niet alleen hiv-besmettingen maar vermindert ook de grote angst voor deze ziekte bij de risicogroep. D66 wil dat Nederland voorop blijft lopen als het gaat om hiv-preventie!”
Ook het COC en Stop Aids Now pleiten er al veel langer voor om het medicijn beschikbaar te maken.
Bron: GroenLinks 
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen